Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges historia är dess föremåls

Gravgåvor från Drocksjön, en stånda från Lillhärdal och Överhogdalsbonaderna - föremål som berättar. Seved Johansson har läst "101 föremål ur Sveriges historia".

Ett föremål kan symbolisera mycket, menar historikerna Katarina och Dick Harrison i boken "101 föremål ur Sveriges historia". Paret Harrison tar som exempel skrinet som användes på Medeltidsveckan i Visby. Det var ett vanligt godisskrin som hittades på en bensinstation. Det hade från 1985 en central plats i ett rollspel om Visby brandskattning. I det årligen återkommande skådespelet rycker kung Valdemars män skrinet från den snåla och elaka 1300-tals änkan Anna Pleskow mitt på den upphöjda torgscenen i Visby.

Skrinet symboliserade rikedom och snålhet, men hade kanske inte meriterat sig till en museiplats, enligt författarna. Från att varit ett vanligt vardagsföremål hade det nu blivit ett historiskt föremål av rang.

De föremål som lyfts fram i boken är alla permanent utställda på museer och andra offentliga platser i landet och har hamnat på museer på grund av en historisk bakgrund. De föremål som omnämns i boken har alla kastats bort, råkat upphittas, hamnat i magasin, fångat någon konservators eller antikvaries intresse och slutat som utställningsobjekt.

Författarna skriver också att de föremål som i dag har närmast ikonisk status har blivit vad de är till följd av märkliga kombinationer av slump och vetenskap. Detta kan när som helst förändras och andra saker lyfts fram. Det är vi själva som bestämmer om vår historia.

I boken har Katarina och Dick Harrison ställt 101 föremål i fokus, från saker som tillverkats under äldre stenålder till objekt som produceras i dag.

Det första föremål som lyfts fram i boken är ett tuggummi som hittades vid en utgrävning i Sege å i Malmö och är daterat 10 000 år före vår tideräkning, det sista är Absolut Vodka-flaskan från 1979. Genom den vill författarna lyfta fram dryckeshistorien i Sverige.

Från Jamtli har författarna valt att ta med tre föremål. Verktygen från Drocksjön hittades av Hans Lindström 1980 vid Stora Drocksjön i Hälsingland, nära Härjedalsgränsen. Föremålen visade sig vara gravgåvor från 600-talet. Totalt hittades 43 föremål i graven, bland annat två yxor, fyra knivar, tre hammare, två tänger med mera. Vid denna tid var det kutym att bränna de döda och skänka åtminstone vissa av dem nyttiga redskap inför den sista färden.

Det andra föremålet är ståndan från Lillhärdal, som är från 1000-talet eller 1100-talet. Den tillhör Nordiska museet, men är permanent utställd som långtidslån på Jamtli. En stånda är en lockförsedd tunna eller ett tunnliknande träkar som använts som förvaringskärl.

På locket kan man se två drakar från samma tid. Enligt författarna var ståndan ett dyrbart föremål som få familjer hade råd att tillverka. Ståndan på Jamtli kan ha skapats av Härljulfssläkten.

Det tredje föremålet är bonaderna från Överhogdal som är från tiden omkring 1040 – 1170 och hittades av Paul Jonze, år 1910. Bonaderna är ett oskattbart kulturminne i nordisk textilhistoria, skriver författarna. Sedan 1930-talet har Överhogdalsbonaderna kunnat ses på Jamtli.

Boken "101 föremål ur Sveriges historia är en bok som kan ligga framme och som man tittar i när andan faller på. Den går inte ned i fickan, men för den skull bör man inte glömma att ta med sig boken när man är ute och reser i Sverige eftersom den ger bra tips på intressanta historiska föremål.

Seved Johansson