Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sveriges femte största sjö, men ingen gästhamn"

Bygg en gästbrygga mellan gångbron och bilbron i närheten av Badhusparkens kafé. Det föreslår Joakim Åberg i ett medborgarförslag.

– Många vill ta båten in till Östersund men det saknas kajplatser för tillfälliga båtgäster. Dessutom har vi turister med båt som vill lägga till i hamnen, säger Joakim Åberg, själv båtägare och nu gärna ser att kommunen agerar.

Han anser att platsen av gästhamn är given.

– Viken mellan broarna är ett helt oanvänt område. Här skulle man kunna ha en flytbrygga med 40- 50 platser, säger han och pekar ut över Storsjön.

Eftersom kötiden till en båtplats är flera år vid båthamnen ser Joakim Åberg att många båtägare nu skulle få chansen att lägga till nära city i högst 24 timmar mot en avgift där betalningen skulle kunna ske via parkeringsautomat. Här skulle också finnas tillgång till elström.

Joakim Åberg tycker det är märkligt att Östersund inte redan har en gästhamn.

– Storsjön är Sveriges femte största sjö, men har ingen gästhamn. Vi borde också ha en gästhamn med tanke på ökningen av antalet båtar i Storsjön.

Han tycker dock inte att en gästhamn är båtklubbarnas ansvar. Det ansvaret ligger i stället hos kommunen anser han.

Joakim Åbergs förslag har tagit emot av Östersunds utvecklingsutskotts utredningsgrupp "Utveckling av Östersunds centrala strandområde" där sju personer under ledning av Östersunds tillväxtchef Johan Redhe för närvarande arbetar med förslag som rör området från stranden nedanför gamla Beijers bort till Jamtli.

– Vi hade en workshop den 13 mars med bland andra olika näringsidkare och båtföreningar som ansåg att det finns ett behov av en gästhamn. Då berördes också frågor som behovet av en drivmedelsstation och att en eventuell gästhamn även ska kunna nyttjas på vintern, säger Johan Redhe.

Han påpekar att allmänheten i samband med Locals Only arrangemanget i Badhusparken, den 24 maj, har möjlighet att diskutera Storsjöstrand, gästhamnen och andra frågor.

– Men det kommer inte bli någon gästhamn i sommar. Först i höst presenterar projektgruppen sin utredning för "politiken", säger Johan Redhe.