Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges bortglömda barn

I dag lever vart sjunde barn i Sverige i fattigdom.

Vi lever i ett av världens rikaste länder och borde ha råd med ett välfärdsystem av världsklass. Ändå har vi en verklighet där barn tvingas växa upp i fattigdom och där andelen barn som växer upp i familjer som lever under fattigdomsstrecket förmodligen är den högsta någonsin i modern tid.

Sedan början av 2 000-talet har barnfattigdomen fördubblats. Under denna mandatperiod ökar barnfattigdomen som andel av samtliga barn med nästan 45 procent.

Socialbidragen ökar lavinartat. Samtidigt som detta redovisas har vi en regering som hittills valt att inte göra någonting för att förbättra den ekonomiska situationen för dessa familjer.

Reinfeldts politik påminner om den som fanns förr när där en uppdelning av fattiga och rika barn gjorde sig gällande. En period som av de äldre har återberättats som en tid där känslan av att som barn känna sig utpekad som fattig – dessa barn kallades barfotabarn.

Dagens barfotabarn är de som växer upp i familjer med så små resurser att man tvingas stanna hemma när klasskamraterna åker på skolresa, att man behöver oroa sig för vilka kläder och prylar man har eller inte har eller om man kan ta hem kompisar eller inte. Den ekonomiska situationen påverkar hela familjen i vardagen.

Dessa barn talar vi inte så mycket om i den allmänna debatten. Barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer beskriver hur de inte kan bjuda hem kompisar därför att de inte har råd att bjuda på mellanmål. När kompisarna kastar sig på sina cyklar för att åka runt kvarteret kan de här barnen inte följa med, en egen cykel ligger långt utom räckhåll för familjen. Efter sommarlovet, när uppsatserna om sommaren ska skrivas, har barnen inget att berätta. Lagom till skolresan blir barnen sjuka. Allt för många barn går till skolan varenda dag utan att se ordentligt. Deras föräldrar har nämligen inte råd att köpa nya glasögon.

Genom genere l l välfärd utjämnar vi möjligheterna för var och en att välja sina livschanser och skapar ett samhälle med ekonomisk trygghet för alla.

Alla barn, oavsett föräldrarnas ekonomi, ska ha rätt till en skola av allra bästa kvalitet, en förskola med välutbildad personal och barnbidrag som går till alla barn, inte bara de bäst behövande, kan skillnader göras mindre och hindren överbyggas.

Därför måste vi se till att kommunerna inte tvingas till nedskärningar inom skolan, förskolan och barnomsorgen.

Det kommer att krävas höjda flerbarnstillägg, höjt tilläggsbidrag för studenter med barn och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar, det kommer att krävas en rödgrön regering.

Marie Nordén (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel