Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna har inte alls fått för lite utrymme

Moderata företrädare säger nu att det var ett misstag att i valrörelsen inte låta Sverigedemokraterna höras och synas tillräckligt, och att inte diskutera deras frågor om invandring och integration. Den censurerade tevereklamen ifrågasätts också. Som om hets mot folkgrupp skulle tillåtas!

Medieforskaren Tom Ehrling ger en annan bild. Efter förra valets relativa framgång för SD, de gick fram utan att komma in i riksdagen, så blev det snart konsensus i medier och partier om att det inte längre gick att tala tyst om SD. Lösningen antogs ligga i att berätta mer. Med påföljd att partiet fick mer uppmärksamhet, från 0,3 procent till 5,6 procent av nyheterna i riksmedierna, och fler anhängare. Nu är det för sent att tänka om. Det finns i Sverige ”nära 330 000 anhängare till en rasistiskt färgad folkhemsfascism”, som författaren Jan Söderqvist uttrycker saken i SvD.

Under mandatperioden har, som han påpekar, diskuterats flitigt om både Rosengård, hedersmord och hot mot Lars Vilks. Hans egensinniga analys säger att vi måste satsa på att integrera de ofta outbildade män på landsbygden som är deras kärnväljare. Han har en poäng. Människor som själva känner sig som förlorare har lättare att attraheras av en rörelse som SD. Nu måste linjen vara att inte sudda ut skiljelinjen mellan Sverigedemokraterna och de övriga partierna. Det är ur den synvinkeln den tvivelaktiga Moderata eftervalsdebatten blir oroande.

Frågan kommer att prövas ett oändligt antal gånger om regeringen sitter kvar som om inget har hänt och som om Sverigedemokraterna inte vore vågmästare.

På måndag ska en talman och tre vice talmän väljas i riksdagen. Den förre talmannen Björn von Sydow (S) vill nu inte låta sig nomineras som en rödgrön kandidat eftersom han inte vill bli vald med SD:s hjälp. Det är en klok hållning. De rödgröna bör inrikta sig på politiska förslag i stället för organisatoriska när nu de borgerliga vunnit valet. I ett läge som detta måste sen de borgerliga visa kompromissvilja om inte nyvalet ska vara nära.

Om nu inte Reinfeldt till sist väljer att stödja sig på SD förstås.