Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraten Marie Stensby vill avveckla stödet till mångkultur

Marie Stensby, Östersund, är riksspelman, musiklärare och Sverigedemokrat. Med sina uttalanden i radio de senaste dagarna har hon retat upp många av sina kollegor i länet ordentligt.

I folk- och världsmusikmagasinet "Folke" i Sveriges Radio P2 i söndags debatterade Marie Stensby sitt partis förslag till förändrat kulturstöd med folk- och världsmusikanten Ale Möller. I Radio Jämtland i går morse fick hon också försvara förslaget om en halv miljard till "det svenska kulturarvet" i kombination med en total avveckling av allt stöd till mångkultur.

– Svenskt kulturarv har missgynnats under en längre tid, sade hon.

Att den svenska musiken under århundraden har tagit emot influenser av musik från andra länder höll hon med om.

– Jovisst, men det som kommit utifrån har vi själva tagit emot och själva bestämt att det vill vi ha. Och svenska skattebetalares pengar ska gå till svensk kultur och inget annat.

Marie Stensbys uttalanden har väckt starka reaktioner hos folkmusikkolleger i Jämtland.

– Alla har suttit och retat sig på dem, konstaterade Alistair Cochrane vid manifestationen igår.

– Allvarligt om hon som musiklärare sprider sådana här åsikter bland sina elever, sade initiativtagaren till manifestationen Katarina Hallberg.

Marie Stensby kommenterar reaktionerna så här:

– Kultursverige som helhet är väldigt vänsterinriktat. Jag har tidigare inte haft några problem med det, jag försöker alltid se människan bakom åsikterna och har kunnat spela och trivas tillsammans med de flesta. Men i dag tycker jag tyvärr inte att jag möts av samma tolerans längre.

Och vad säger du om gårdagens manifestation på rådhustrappan?

– Jo, jag är för åsikts- och yttrandefrihet. De får naturligtvis tycka och säga vad de vill bara de inte lägger sina åsikter på andra.

Åsa Eriksson Ahnfelt