Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrat sa ja till 60 flyktingar

Sverigedemokraten Elof Bergström röstade mycket överraskande ja till att Härjedalens kommun ska ta emot 60-talet flyktingar inom kort.

– Det är en gammal socialdemokrat så han har väl lite medkänsla kvar, säger socialdemokraten Göran Pålsson.

Annons

Som väntat blev det en livlig debatt när frågan om flyktingmottagningen kom upp under Härjedalens kommuns sista fullmäktige innan nyår.

Det bjöds på både hårda ord och ett hetsigt debattklimat mellan Sverigedemokraterna och de övriga partierna.

Men det bjöds även på rejäl knall när det blev votering på förslaget om att ta emot 60-talet flyktingar till Härjedalen, där Hede kommer att ta emot majoriteten av dessa.

Sverigedemokraten Elof Bergström röstade nämligen ja till stor förvåning för hans partikamrater och de övriga ledamöterna som mer eller mindre tappade hakan när jarösten hördes i lokalen.

Men det var ingen felsägning som de flesta trodde.

– Man kan inte integrera folk om man inte möter dem, säger Elof Bergström som lyssnade länge på debatten innan han tog beslutet att rösta ja och slutresultatet blev 34-2.

Enligt Elof så röstade han ja mycket på grund en annan motion där partiet ville att de som röstar för att ta emot ensamkommande ungdomar även ska låta dem bo hos sig själva och även bekosta deras vistelse i Härjedalen, ett förslag som för övrigt röstades ned med stor marginal.

– Det känns som om de har gått halva vägen på vår motion, säger Elof Bergström som tog intryck av Göran Pålssons berättelse om att han träffat många av de nyanlända vid ett dop under helgen.

Även Göran Pålson var nöjd och mycket förvånad över Elofs röst.

– Först trodde jag att det var en felsägning. Men han är ju en gammal socialdemokrat så han har väl lite medkänsla kvar, säger Göran Pålsson.