Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige väl rustat för tidningskris

Rapporter om dagstidningar som vrider sig i smärtsamma plågor duggar tätt från både Europa och USA.
Men trots att Aftonbladet just meddelat att 100 tjänster ska bort står svenska tidningar på ganska säker mark, enligt experter TT talat med.

Annons

– Hotet är inte lika allvarligt i Sverige. De flesta dagstidningarna här är inordnade i samarbeten med andra tidningar och har lättare att klara kriser, säger Karl Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, till TT.
I Sverige finns också en stark lokalpress med trogna prenumeranter och närhet till det dagliga livet. I dessa är radannonser och detaljhandelns reklam fortfarande en viktig del av papperstidningen, påpekar Gustafsson. Han får medhåll av Lennart Weibull, professor och medieforskare vid Göteborgs universitet.
Dubbel kris
– Det vi ser nu är en strukturell kris, där papperstidningarna tampas med konkurrens från digitala medier i kombination med finanskrisen. Det orsakar främst problem för storstadspressen, säger Weibull.
Detta gäller i synnerhet de svenska kvällstidningarna som under flera år har tappat i upplaga. Branschtidningen Resumé skrev på tisdagen att Expressen i år ska spara runt 70 miljoner kronor – cirka hälften av Aftonbladets besparingar på 150 miljoner kronor. Ingen av de båda professorerna tror dock att svenska tidningar kommer att gå under.
– Det blir tufft, men de flesta är väl rustade och har parallella verksamheter som papperstidning, digitala medier, radio och tv, säger Weibull.
Flyr till nätet
Men i andra länder ser dagstidningarnas framtid betydligt mörkare ut. Läsarflykt till nätet, minskade annonsintäkter och krympande upplagor har lett till att över 30 tidningar i USA har ansökt om konkursskydd sedan i december. Boston Globe och San Francisco Chronicle är nedläggningshotade och draken New York Times journalister godkände på måndagen en lönesänkning på fem procent.
I Europa kämpar papperstidningarna för sin överlevnad i länder som England, Frankrike och Schweiz. Och i Danmark varnades på måndagen för att åtskilliga både rikstäckande och lokala dagstidningar är i kris.
– Danmark är världens största gratistidningsland. Och Danmarks lilla lokalpress är väldigt svag till skillnad från i Sverige, Norge och Finland där vi dessutom har statligt presstöd, förklarar Gustafsson.

Mer läsning

Annons