Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ute ur schlager-EM

Det blir ingen final för Anna Bergendahl. För första gången har Sverige slagits ut ur schlager-EM i en deltävling.

Georgien, Ukraina, Turkiet, Israel, Irland, Cypern, Azerbajdzjan, Rumänien, Armenien och Danmark. Där har ni de tio sista finalisterna i årets schlager-EM. Det innebär att Sverige för första gången någonsin missar finalen i ett schlager-EM som landet ställt upp i.

Anna Bergendahl gjorde ett felfritt framträdande med sin "This is my life", men det räckte ändå inte för att bidraget skulle kvala in till finalen.

Till skillnad från de senaste åren har reaktionerna på det svenska bidraget i år varit svala. Kritikerna har menat att numret var för tråkigt och låten för stillsam. Och med facit i hand kan man konstatera att Anna Bergendahls lugna nummer försvann lite bland de övriga bidragens glittriga och eldsprutande shower.

Tufft startfält

Den andra semifinalen har på förhand beskrivits som "dödsheatet", eftersom startfältet innehöll nästan alla förhandsfavoriter. Och favoriterna, med Azerbajdzjans Safura och Armeniens Eva Rivas i spetsen, pallade för trycket. Så även Israels Harel Skaat, även om han märkbart tagen av stundens allvar sjöng betydligt svajigare än han gjort under repetitionerna.

Förutom att deltävlingen innehöll många favoriter innehöll den många ballader. Många dramatiska och innerliga ballader dessutom, som Georgiens "Shine" och Irlands "It's for you", som båda tog sig vidare. Kanske kan det ha varit tufft för Anna Bergendahl att hävda sig i den konkurrensen.

Svenskar i final

Finalen blir inte utan svenskar, även om Sverige inte är med. Robert Wells sitter vid flygeln i Vitrysslands finalklara nummer. Låtskrivaren Fredrik Kempe har varit med och skrivit värdlandet Norges bidrag, som är direktkvalificerat.

Och i torsdagens semifinal tillkom ytterligare ett gäng svenskar. Danmarks "In a moment like this" är komponerat av Thomas G:son, Henrik Sethsson och Erik Bernholm. Makarna Mårten och Lina Eriksson har tillsammans med Jonas Gladnikoff och irländaren Niall Mooney knåpat ihop Irlands "It's for you". Svenske Harry Sommerdahl är en av tre låtskrivare bakom Georgiens ballad "Shine". Och svensktrion Anders Bagge, Stefan Örn och Sandra Bjurman ligger bakom Azerbajdzjans "Drip drop".

Therese Nyberg/TT Spektra