Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige måste gå före

Annons

Inför tydliga minimiregler för antibiotikaanvändningen i EU och öka kunskapen om riskerna för människors hälsa när djur utfodras med antibiotika i tillväxtfrämjande syfte.

I många länder i Europa används antibiotika i tillväxtfrämjande syfte vid djuruppfödning.  I vissa länder används mer än 70 procent av dess antibiotikakonsumtion på detta sätt, medan 6 procent används för att bota sjukdomar hos djur. Motsvarande siffra för behandling av människor infektionssjukdomar är 9 procent. Övrig antibiotika återfinns i bekämpningsmedel.

Vi förstår alla att en användning av antibiotika på detta sätt leder till en utveckling av resistenta bakterier. När en svår infektion sedan väl drabbar människor eller djur står man idag utan möjlighet till en effektiv antibiotikabehandling.

Sverige förbjöd användning av antibiotika till djur i tillväxtfrämjande syfte redan 1986 men det skulle dröja ända till 2006 innan EU tog samma beslut. Trots detta ligger antibiotikaanvändningen inom djuruppfödning i Europa kvar på samma höga nivå, detta pga. undantag och dispenser samt bristande redovisning av hur antibiotika används. På detta område saknas öppna redovisningar från många av EU:s medlemsländer.

Sverige måste som föregångsland vad gäller antibiotikaförskrivning inom både veterinär- som humanmedicin, vara med och påverka till ett bättre användande, inom EU, av den antibiotika vi fortfarande har kvar att bruka i infektionsbekämpande syfte.

Regeringen har under de två sista mandatperioderna speciellt stöttat de STRAMA-grupper (samverkan mot antibiotika) som finns i landets alla landsting. STRAMA-grupperna arbetar för ett klokt användande av antibiotika och mot antibiotikaresistens.

I Sverige har vi fortfarande ett mycket gynnsamt läge vad gäller resistensutveckling och våra antibiotika som står till buds är fortfarande brukbara till att bekämpa infektioner med. Den verksamhet vi skapat kring dessa frågor i form av STRAMA-arbetet är viktig för svensk sjukvård och kunskapen vi äger på detta område en exportprodukt till övriga Europa.

Lars-Erik Olofsson (KD)

Infektionsläkare

Irene Oskarsson (KD)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel