Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige, landet med dysterkvistar

Annons

Några idioter firade härom dagen Sveriges nationaldag. Vad är det att fira? Vi svenskar tuggar i oss antidepressiva mediciner för en miljard kronor om året, varav de snåla skattebetalarna bara ställer upp med 750 miljoner. Man kan ju få ångest av bara en sådan ogenerös inställning. Enligt Socialstyrelsen ökar nedstämdhet och depressioner framför allt bland de unga. Enligt psykiatriker händer det att unga människor söker sig till psykakuten eftersom flick/pojkvännen gjort slut eller andra livshotande händelser.

Vi är ett prövat folk. Visserligen har vi inte upplevt något krig på 200 år och i motsats till en majoritet av Europas länder har vi aldrig tvingats leva i en kommunistisk eller nazistisk diktatur. Däremot har vi utsatts för andra hårda prövningar som övriga folk har sluppit ifrån. Här räcker det att nämna övergången från vänster- till högertrafik eller att Systembolaget under många år hade lördagsstängt. Det är ju bara skrattretande att internationella fjantorganisationer som OECD nyligen försöker lura i oss att vi har de näst bästa förutsättningarna i världen för att vara lyckliga.

Uppriktigt sagt blir jag väldigt trött på att Sverige är befolkat av så många dysterkvistar och pessimistkolportörer. Att de dessutom påfallande ofta har fel i sina prognoser bekymrar få. En undersökning från Eurostat för några år sedan visade att av alla tillfrågade folk var svenskar mest pessimistiska om världen kan halvera antalet utfattiga i världen till 2015. Nu visar nya siffror att den extrema fattigdomen i världen sedan 1990 har minskat från 43 till mindre än 21 procent. FN:s millenniemål har därmed uppnåtts, fem år i förtid.

Svenskarna är världsmästare på att oroa sig. Svenskarna älskar att ta ut problem i förskott och svartmåla i förtid. Det finns faktiskt undersökningar på att vi i Sverige, trots att det är ett gott land att leva i, oroar oss mest, eller näst mest, i hela världen. Svenskarna har blivit ett folk som man kan skrämma med sin egen skugga. Det famösa Gnällbältet breder ut sig snabbare än vildsvinen. Men man får aldrig glömma att den ständiga svartsynen, den eviga domedagsstämningen är skapad av människor – för människor. Jag tror på fullt allvar att svenskarna är alltför skrämda för att kunna vara nytänkande, innovativa, påhittiga, entreprenörsaktiga.

Eller är det pianisten som återigen ska skjutas? Enligt medieprofessorn Kent Asps senaste undersökning har 70 procent av journalisterna på SVT – Sveriges viktigaste nyhetskälla, agenda- och trendsättare – sina politiska sympatier hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 70 procent! Allmänhetens sympatier för V och MP är betydligt längre, för att uttrycka det försiktigt. SVT är ett demokratiskt problem säger Kent Asp. Samma rödgröna röra gäller på Sveriges Radio, den näst viktigaste nyhetskällan i vårt land.

Å andra sidan visar en omfattande studie av våra sexualvanor att vänsterpartister och miljöpartister inte förlustar sig särskilt ofta i sängen. Att vara pessimistkolportör och världsförsämrare kräver tydligen sitt pris.

Jag ber att få besvära LT:s och denna spalts läsare om en riktigt deprimerande och eländig sommar.