Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige kan fortfarande bli modernt och jämlikt

Mona Sahlin (S) lovade i sitt sommartal att hela skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska bort under mandatperioden om ekonomin så tillåter.

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt fokuserade i sitt tal på sänkta skatter som vilken gammal moderat som helst.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa sig på valnatten vilja bli en ledare för hela folket, en ledare både för dem som röstat på honom och för dem som valt den andra vägen. Det tog inte många veckor innan Reinfeldt svek denna utfästelse. Egentligen var det ju vad han sagt hela tiden. Sjuka och arbetslösa ska inte vänta sig någon barmhärtighet. Den valtaktiska kalkylen har senare uttryckts av många borgerliga kommentatorer på följande vis. Om en av tio är arbetslös så har ju nio av tio jobb.

Oppositionsledaren och Socialdemokraten Mona Sahlin tog upp saken i sitt sommartal i går i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Hon noterade att Moderaternas nya taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor inte kommer in i regeringen. Motiveringen är anmärkningsvärd. ”Propositionerna är lagda och det mesta arbetet på departementet avslutat”, sa Reinfeldt. Det gör han i ett läge där över 400 000 är arbetslösa, av dem är nära hälften ungdomar. Nära en tredjedel av dem är långtidsarbetslösa. Då tycker Reinfeldt att arbetet är gjort. Hela folket betyder uppenbarligen något annat i hans vokabulär.

Men det betyder inte att han inte fortsätter att använda det. Nu talar Moderaterna om att de företräder ”allmänintresset”. De vill bli det samhällsbärande – inte statsbärande – partiet. Lite överraskande är det då att Fredrik Reinfedts lördagstal vid Slussen i Stockholm förutom sedvanligt fokus på vad Socialdemokraterna gör, mest handlade om sänkta skatter. Jag tolkar det inte som om Moderaterna tänker ge walk over i tävlingen om vem som bäst försvarar välfärden i Sverige. Det handlade nog mer om att ta emot de redan frälsta Moderaternas jubel – sänkta skatter är och förblir deras livsluft.

Den som vill kan då ironisera över att ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften också handlar om skattesänkningar. Då handlar det om att justera en av de mer groteska effekterna av de borgerligas politik.

Det handlar om det faktum att en svensk pensionär betalar 700 kronor mer per månad än löntagare med samma inkomst. Sahlin lovar nu att avskaffa denna klyfta under mandatperioden – om ekonomiskt utrymme finns.

Hon skriver alltså under en brasklapp på samma sätt som Reinfeldt på lördagen gjorde om sina skattesänkningar. Jag tycker det är vettigt att ta bort denna skatteklyfta. Men viktigare är att diskutera vilket samhälle vi vill ha. Mona Sahlin uttryckte det så här om hur hon ser det vi kan göra vid valet om fem veckor.

”Då, mina vänner, kan vi byta till en ny politik för jobb – inte ökade klyftor. Då kan vi byta till en politik som bär framåt mot vår vision om ett möjligheternas land för alla. Det är inget konstigt ställe. Det är Sverige. Byggt på grundvalen Det jämlika välfärdslandet Sverige, världens modernaste”, som hon säger och knyter ihop slutet med talets inledning där hon citerar komikern och tevemannen Fredrik Lindström som talar om Sverige som ett land som som går mot strömmen. Ett land som sticker ut, som hittat sina egna lösningar.

Det är jämlikheten som sticker ut säger Mona Sahlin. Det är dit vi ska tillbaka.