Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige in i NATO

När Ryssland allvarligt hotar ett av sina grannländer väcks funderingar över vår förmåga att försvara oss ifall vi blev måltavla. Den senaste tidens rapportering om att Sverige bara skulle kunna hålla emot en vecka och att vi inte har något försvar om attacken kommer under en helgdag skapar en stor skepsis mot vår förmåga att försvara oss på egen hand. Om vi inte har möjlighet att försvara oss själva är frågan, vem skulle ställa upp och försvara oss vid en eventuell attack? Skulle vi få någon hjälp annat än omvärldens fördömanden?

Ett försvar som bara håller en vecka är nästan lika illa som inget försvar alls. Det är hög tid att gå med i NATO. Säkerhet byggs i samverkan med andra länder. Redan i dag deltar vi i Nato-ledda militärinsatser och militärövningar men vi får inte ta del av de säkerhetspolitiska garantier som ett medlemskap i Nato innebär.

Ett klassiskt argument mot medlemskap i Nato är att Sverige är ett neutralt land. Det stämmer inte längre då vi sedan 2009 infört en solidaritetsklausul som innebär att vi inte kommer ställa oss passiva om ett EU-land eller nordiskt land utsätts för väpnat angrepp.

Sverige har mycket att vinna och lite att förlora genom ett medlemskap i Nato. Det går inte att spara in på försvaret för att senare stå och hoppas att någon annan vill hjälpa oss vid en eventuell attack. Sverige borde vara en självklar medlem i Nato. Det är dags att vi skickar in vår ansökan nu, även om vi helst borde gjort det i går.

Niklas Edström, Malin Rimmö, Liberala Ungdomsförbundet Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel