Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige i topp på flera skämslistor

Annons

Socialdemokraterna demonstrerade under parollen "Ingen ung utan jobb" på första maj. En bra paroll. Regeringens taktik är uppenbarligen att tona ner ungdomsarbetslösheten. Men hur man än räknar är den hög i internationell jämförelse. Fredrik Reinfeldt kan inte förklara bort att fler och fler svenska ungdomar går utan jobb.

Under alliansregeringen har Sverige intagit flera toppositioner på internationella skämslistor. Vi har exempelvis de snabbast växande inkomstklyftorna inom OECD. Ungdomsarbetslösheten är en annan skamfläck. I Sverige är den tre gånger högre än den totala arbetslösheten. Det placerar oss på tredje plats bland OECD-länder.

Men Moderaterna anser att problemet är överdrivet. Studenter på högskolor och universitet räknas felaktigt som arbetslösa och drar upp statistiken, menar de. De har en poäng där. Men de glömmer att det var alliansregeringen som införde det sättet att räkna efter valet 2006. Att ändra mätmetod igen vore inte så klokt. Det är för övrigt så här andra länder mäter. Statistiska centralbyrån har kommit fram till att jämförbarheten mellan olika länders statistik är mycket god. Det är alltså inte så att Sverige framstår i en sämre dager på grund av att vi räknar annorlunda.

Hur man än ser på saken så är det ett faktum att var tionde ung svensk varken studerar eller arbetar. Det är allvarligt. Men statsministern verkar inte orolig. När han fick frågor om ämnet under ekonomitoppmötet i Davos nyligen sade han sig vara mer oroad över arbetslösheten bland 55-plussare.

Regeringens självgodhet skiner igenom på flera områden. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) fortsätter försvara det svenska utvärderingssystemet för högre utbildning, trots att det har underkänts på EU-nivå. Björklunds inställning verkar vara att andra länder ännu inte har förstått hur bra det svenska systemet är.

Men EU:s kritik är inte grundlös. Varken när det gäller utvärderingssystemet eller ungdomsarbetslösheten.

Det är inget räknefel som har gjort att EU-kommissionen riktar ett särskilt krisstöd till Jämtland och Västernorrland för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Att regeringen får kritik från EU för att svenska ungdomar går sysslolösa för länge beror inte på att statistiken är fel - utan politiken.