Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har blivit kallt

Annons

När vi var unga så var skolavslutningen i kyrkan. Detta är självklart för många av oss, men något i detta håller på att hända. När vi var unga så var nationalsången en stolt sång!

Men något med detta håller på att hända. När vi var unga och begav oss ut i världen var vi stolta att säga att vi kom ifrån Sverige. Men detta har förändrats. Allt har ändrats. Från att vara ett land som tog hand om de egna, till den grad att vi påverkade hela detta jordklot genom att vara en ren förebild i en annars tveksam värld är vi i dag ett land som numera enbart marginellt kan påverka.

Istället för att mötas av avund utomlands är vi i dag istället bortglömda. Detta har hänt för vi glömt vad Sverige var. Ett land med jordens bästa välfärdssystem. Ett land med en exemplarisk arbetsmarknadsmodell. Ett land som gav trygghet åt sina invånare och uträttade stordåd internationellt genom att vara den fantastiska förebild vi var.

I valet 2006 tog vi första steget ifrån oss, vi tog steget mot jag istället för vi. Och under åtta år har vårt blivit mitt, våra modeller byts sakta ut mot ett amerikaniserat synsätt, till sist byts hela vår gemensamma trygghet ut mot vinstdrivna privata intressen. Vår arbetsmarknadsmodell bryts sakta ner, i dess försämringar monteras arbetarens verktyg ner och vi står handfallna när problemen hopar sig. Lönedumpning i åkerinäringen är ett utmärkt exempel på detta där regeringens stiftar lagar för att underlätta oseriös företagsamhet. Vi har blivit kalla Sverige. Där problem skyfflas undan med en handvändning, där utförsäkrade, utarmade människor får finna sin egen trygghet. Där vi internationellt tappat den enda drivande kraften vi hade. Solidaritet och välfärd.

Därför skriver vi nu detta. Det måste ändras för att vi ska få möjlighet att påverka internationellt igen, men framförallt måste det ändras för att vi i Sverige ska kunna få vår trygghet tillbaka. Sverige ska inte vara det land där ett fåtal representanter obehindrat får driva sin missnöjespolitik. som helt saknar vetenskapliga grunder och enbart kommer resultera i vårt lands kollaps.

Sverige måste ta hand om de egna. Vi ska ta hand som de i vår skola. Vi ska ta hand om våra äldre. Vi ska ta hand våra arbetare. De ska erbjudas trygghet, stabilitet och uppskattning.

Inte falska löften om att stängda gränser löser vårt lands problem. Vi ska få tillbaka Sverige. När du är som svagast, så ska samhället vara som starkast. Det löftet är det enda som kommer få tillbaka Sverige. Taget direkt ifrån Stefan Löfvens tal och prickar helt rätt i vårt lands forna storhet.

Seko Region Mellannorrland

Nick Fortgens ComHem, Mikael Lidholm Posten Meddelande, Marie Lander SEKO Mellannorrland, Cecilia Jonsson SJ Service Center, Pernilla Holgert Kriminalvården, Lars Hägglund Posten Logistik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel