Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige föll ihop efter paus

Annons


Det började så bra, sedan rasade allt.

Efter klar ledning i paus klarade Sverige bara oavgjort, 21–21, mot i Vitryssland i EM-premiären.

-Efter paus hände ingenting, sade Sveriges förbundskapten Ulf Schefvert.

Det stämmer inte riktigt.

För det som hände var att Sveriges handbollsdamer från OS förlorade den andra halvleken mot Vitryssland, sämst rankade i EM, med 8–14.

Efter den lyckade OS-turneringen i Peking har landslaget höjt målsättningen ett snäpp. Nu pratas det plötsligt medaljer i det svenska lägret, det har aldrig hänt tidigare på damsidan.

Insatsen i EM-premiären mot Vitryssland pekar dock mot att det kan bli ett kort EM för svenskorna.
"Ensam mot världen"

Sverige har aldrig förlorat mot vitryskorna och såg inte ut att göra det den här gången heller.

I halvtid stod det komfortabla 13–7 till blågult efter ett bombsäkert försvarsspel och hyfsad effektivitet framåt. De vitryska skott som slank igenom den svenska muren tog målvakten Madeleine Grundström enkelt hand om.

Men sedan hände något i pausvilan.

-Jag tycker nog att vi gick in med inställningen att det var klart, bekände Madeleine Grundström, som efter storspelet i den första halvleken blev betydligt mänskligare i slutet av matchen.

En stor del av förklaringen var det svenska försvarsspelet, eller snarare bristen på ett sådant.

-Det kändes som om det var jag ensam mot världen, sade Sveriges målvakt.

Plötsligt började muren rämna framför henne och Vitryssland kunde göra mål efter mål från linjen. Dit tog de sig aldrig i början.

-De smetar ut oss, går inte på vilt skytte utifrån som i början. Och så tog vi med oss vårt dåliga anfallsspel ner i försvaret. Det var väldigt nervöst, sade Ulf Schefvert.
Lågt bolltempo

Någon riktig förklaring till genomklappningen hade inte den svenske förbundskaptenen. Han höll inte med om att det var inställningen det blev fel på efter den starka svenska matchöppningen.

-Nej, vi vet att vi måste jobba hårt i varje match om vi ska kunna vinna. Däremot hade man ju hoppats att vi kunnat slappna av och spela ut efter vår bra start, men så blev det inte. Bolltempot blev alldeles för lågt och de lägen vi skapade brände vi – det gör att det blir ännu mer ängsligt, sade Schefvert.

Men trots allt blev det ingen katastrofal EM-inledning. Vitryskorna var uppenbart nöjda med en poäng och försökte inte ens anfalla när de hade bollen i slutsekunderna.

Det kan bli Sveriges räddning.

Om Sverige skärper spelet finns fortfarande chansen att bli bland de tre bästa lagen i gruppen – och då räknas matchen mot Vitryssland bort när nästa gruppspel börjar.

-Det här kunde faktiskt ha gått riktigt illa, sade Madeleine Grundström.

I nästa match på fredag väntar Österrike. Då duger det inte med en poäng.
Annons