Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige - en bidragstagare

Vad gör regeringen åt ungdomsarbetslösheten? Alldeles för lite, enligt EU. I tre svenska regioner, bland annat Jämtland och Västernorrland, är det så många unga som går arbetslösa att EU beslutat om ett särskilt krisstöd på 780 miljoner ur europeiska socialfonden. Ett socialbidrag för nationer.

Sverige har placerats i samma stödgrupp som Bulgarien, Lettland, Ungern, Cypern och några till. Länder som alla lokalt har en ungdomsarbetslöshet på över 25 procent.

EU:s jobbgaranti innebär att ingen ungdom ska gå arbetslös längre än fyra månader. I Sverige har 35 000 unga varit utan jobb i mer än ett halvår. Nu kräver EU-kommissionen att Sverige skärper sig.

"Det räcker inte med jobbsökaraktiviteter, ni måste ge ungdomarna en utbildning eller en ordentlig sysselsättning", är budskapet till regeringen.

Som socialarbetare på 1980-talet deltog jag i något som kan liknas vid en nationellt samordnad attack mot ungdomsarbetslösheten. Den genomfördes i rasande fart. I december 1983 antogs en lag som gav ungdomar rätt till ett halvtidsjobb med avtalsenlig lön. Sex månader senare hade vi, kommuner och arbetsförmedlingar i samarbete, placerat ut 40 000 ungdomar i arbete. Inom loppet av ett halvår var arbetslösheten bland 18- och 19-åringar i det närmaste utraderad. Det var en massiv demonstration av vad som går att åstadkomma med politisk beslutsamhet och resurser.

En del av ungdomarna hade säkert fått jobb ändå. Och givetvis var det många arbetsgivare som tog chansen att få gratis arbetskraft. Administrationen var säkert inte heller billig. Men jämfört med alliansregeringens paradnummer, sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, måste ungdomslagen (åtgärden hette så) ha varit oerhört kostnadseffektiv.

Socialdemokraterna vill införa en garanti som ger alla arbetslösa ungdomar rätt till jobb eller utbildning inom 90 dagar. Förslaget andas samma beslutsamhet som låg bakom ungdomslagen. "Det är kris. Vi måste göra något. Vi har inte råd att vänta."

Men regeringen Reinfeldt har ingen brådska. Så god tid har de tagit på sig att göra något handfast åt ungdomsarbetslösheten att Sverige som enda nordiska land blivit "bidragstagare" ur EU:s sociala fond. Det måste vara förnedrande för en regering som så ofta använder ordet för att föraktfullt beskriva sina motståndares politik.