Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt silver och brons i sprint

Teodor Peterson tog OS-silver i skidsprint och Emil Jönsson tog bronset i en dramatisk sprintfinal.

Det var Teodor Petersons första mästerskapsmedalj. För Jönsson är det första OS-medaljen, han tog ett silver i lagsprint i Val di Fiemme 2013 och ett brons i Oslo-VM 2011.

– Djävulskt kul, helt otroligt, sade Teodor Peterson till TV3 efter silverloppet.

Peterson kände redan i kvalet att han var på gång och gick vidare utan större problem i både kvarts- och semifinal.

– I finalen ville jag vara med där framme, sade Peterson som gick i rygg på Ola Vigen Hattestad och när han såg att de andra konkurrenterna föll förstod han att guldkampen stod mellan honom och norrmannen.

– Jag försökte utmana på upploppet, men var för trött för att utmana Ola (Vigen Hattestad).

– Är det någon man unnar ett guld så är det Ola.

Norrmannen, VM-guldvinnare i sprint 2009 i tjeckiska Liberec, var från början inte ens uttagen i den individuella sprinten.

Emil Jönsson var alldeles slut redan inför finalen.

– Det kändes skit hela tiden. Varje heat fick jag ge allt jag hade, sade Jönsson till TV3.
Jönsson har haft en tung säsong fylld av skador och har presterat för honom ganska blygsamma resultat i världscupen – och fick bronset mer eller mindre till skänks i finalen.

– En OS-medalj, jag vet inte vad jag ska känna. Medaljen vann jag i kvart- och semifinal, för där slet jag.

I finalen inledde han med att göra en tjuvstart för att få några extra sekunders vila. Men han tog slut redan i första backen och var långt efter täten.

– Hela ens värld rasar samman på något vis. Men jag åker på och stapplar fram. Utför backen ser jag att det ligger en hög, har ingen aning om hur många.

Sedan berättade coacherna att Jönsson körde för medalj och då tog han i det sista av sina krafter och kastade sig över mållinjen fullständigt utpumpad.

– Jag visste inte om jag skulle vara glad, lycklig, less. Det var någon som sade – för lång och trogen tjänst. Det var overkligt, totalt overkligt.

Under loppet ramlade norrmanenn Glöersen i en kurva, och även Hellner tappade balansen. Och efter dem kom hemmaåkaren Sergej Ustiugov i full fart och lyckades inte väja för Hellner utan körde på honom i sidan.

– Tråkigt när man tog sig till finalen, man hade velat få chansen att göra bättre. Men ibland händer sånt här, synd att det hände mig, sade Hellner som dock gladde sig över ytterligare två svenska medaljer.

Ida Ingemarsdotter blev bästa svenska, hon slutade femma i i damernas OS-final. Maiken Caspersen Falla vann.