Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt-norskt gränssamarbete väcker intresse

Gränssamarbetet som pågår mellan Norge och Sverige i Krokoms och Strömsunds kommuner har väckt riksdagens och regeringens intresse.

I dagarna är statssekreteraren Johan Tiedemann och politiskt sakkunnige i nordiska frågor Joachim Glassell på besök i Strömsunds kommun för att titta närmare på det Mitt-Skandinaviska Regionprojektet.

Projektet som pågår fram till och med 2011 jobbar med att stoppa utflyttningen från regionen och göra det mer attraktivt att leva där.

Ett sätt att åstadkomma det är att främja näringslivet i trakten och projektet har därför satt stort fokus på att göra området till ett försöksområde när det gäller gränshinder.

Förra året skickades en skrivelse till regeringen, och intresse har väckts både där och i riksdagen. Statssekreteraren Johan Tiedemann och politiskt sakkunnige i nordiska frågor Joachim Glassell kommer under ett intensivt schema att besöka Gäddede och Strömsund och möta, förutom representanter från kommunen och regionprojektet, representanter för näringslivet.

– Det är viktigt att problematiken kring gränshinder lyfts fram och debatteras. De är ett stort bekymmer för några av företagen i vår kommun och i projektområdet som helhet. Att projektets arbete med detta nu uppmärksammas på central nivå skapar förnyad kraft i arbetet framöver, säger kommunchefen Anders Andersson.