Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensknorsk polissamarbete presenteras

Gemensamt vakt- och beredskapsordning och bättre resursutnyttjande.
Det skulle kunna bli verklighet om poliserna i gränsfjällen fick öka samarbetet mellan varandra.

Under fredagen kommer den förstudie som pekar på möjligheterna med ett utökat polissamarbete mellan gränsfjällen att presenteras på Nordiska rikspolischefsmötet i Göteborg.

Förstudien har genomförts på uppdrag av Regionprojektet Vaajma och presenterar 21 rekommendationer för mer samarbete.

– Justitiedepartementet har stött och blött frågan sedan 1999. Vår förstudie visar klart och tydligt att ett utökat samarbete är möjligt, säger Göran Bergström, närpolischef i Strömsund i ett pressmeddelande.

Tillsammans med norska kollegan och länspolismästaren Stephen Jerand kommer förstudien att presenteras i Göteborg.

Målet är att starta ett pilotprojekt, när ett avtal väl är underskrivet, för att prova ut rekommendationerna. Det handlar bland annat om samtjänstgöring, sametablering, gemensam vakt- och beredskapsordning och allmänt bättre resursutnyttjande i gränsområden, står det i pressmeddelandet.

– Frågan om ett utökat polisiärt samarbete i gränsregionen är viktig. Vi har ett ansvar gentemot invånarna – de ska känna sig trygga i vår kommun, säger Gudrun Hansson (S), kommunalråd i Strömsund och tillika ordförande i Vaajma i ett pressmeddelande.