Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensknorsk polissamarbete presenteras

Gemensamt vakt- och beredskapsordning och bättre resursutnyttjande.
Det skulle kunna bli verklighet om poliserna i gränsfjällen fick öka samarbetet mellan varandra.

Annons

Under fredagen kommer den förstudie som pekar på möjligheterna med ett utökat polissamarbete mellan gränsfjällen att presenteras på Nordiska rikspolischefsmötet i Göteborg.

Förstudien har genomförts på uppdrag av Regionprojektet Vaajma och presenterar 21 rekommendationer för mer samarbete.

– Justitiedepartementet har stött och blött frågan sedan 1999. Vår förstudie visar klart och tydligt att ett utökat samarbete är möjligt, säger Göran Bergström, närpolischef i Strömsund i ett pressmeddelande.

Tillsammans med norska kollegan och länspolismästaren Stephen Jerand kommer förstudien att presenteras i Göteborg.

Målet är att starta ett pilotprojekt, när ett avtal väl är underskrivet, för att prova ut rekommendationerna. Det handlar bland annat om samtjänstgöring, sametablering, gemensam vakt- och beredskapsordning och allmänt bättre resursutnyttjande i gränsområden, står det i pressmeddelandet.

– Frågan om ett utökat polisiärt samarbete i gränsregionen är viktig. Vi har ett ansvar gentemot invånarna – de ska känna sig trygga i vår kommun, säger Gudrun Hansson (S), kommunalråd i Strömsund och tillika ordförande i Vaajma i ett pressmeddelande.