Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna slutar skapa själva

Annons


Svenskarna ägnar sig allt mindre åt eget skapande. Allt färre spelar musikinstrument, skriver dikter eller målar på sin fritid.

Det visar en kartläggning av svenska folkets kulturvanor de senaste 30 åren som Kulturrådet beställt från Statistiska Centralbyrån. Undersökningen omfattar ungdomar och vuxna, från 16 till 84 år. Framför allt de yngsta och äldsta har ändrat sina vanor.

De yngre har minskat både på kulturkonsumtion och utövande. För tio år sedan hade 83,1 procent av de unga, 16 till 19 år, besökt ett bibliotek. 2006 hade bara 57,5 procent gjort det. Under samma tid hade bokläsandet i den gruppen minskat från 84,5 till 74,1 procent.

Pensionärerna däremot har ökat sin kulturkonsumtion, i synnerhet kvinnorna. De läser mer och går på fler konserter. De går på bio och på museer.

Men när det gäller eget skapande är ingen åldersgrupp på kraftig uppgång. Sedan 1980-talets början har allt fler svenskar i stället valt bort det egna musicerandet och 2006 hade så få som 14,4 procent spelat ett instrument under året. Ännu färre hade målat.

Den i särklass vanligast kulturaktiviteten är läsning. Nästan 80 procent har läst en bok det senaste året.

Den vanligaste fritidsaktiviteten är att gå på restaurang, pub eller kafé vilket 92 procent hade gjort.

Mer läsning

Annons