Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar offras i USA:s krig

Varje ifrågasättande i press av svensk truppinsats i Afghanistan bemöts av Peder Wachtmeister (M) och partikamrater med ett standardsvar som troligen är producerat i partikansliet.

Utvecklingen har för länge sedan sprungit ifrån den bild av verkligheten de ger.

Utan att frågan om att överge neutraliteten i smyg varit uppe i riksdagen för beslut har Sverige gett sig in i ett säkerhetspolitiskt äventyr i Centralasien. Vi stöder öppet en stormakt som nu erkänner att man bryter mot mänskliga rättigheter. Samma stormakt USA anklagar muslimer som grupp för samma brott.

I en DN-artikel 10 april sägs att president Bush vetat om att merparten av fångarna i Guantanamo-fängelset var oskyldiga men ändå hållit dem inspärrade i åratal utan rättegång. Det har dessutom skett i hemliga fängelser utomlands. Så brukar det gå till i diktaturer.

På Kunskapskanalen sändes nyligen ett temaprogram om tortyr. Kvalificerade medverkande som arbetat i åratal med behandling av tortyroffer, forskning i ämnet samt juridiska experter på folkrätt presenterade fakta. I programmet redovisades att det inte var amerikansk personal i låg tjänsteställning som på eget bevåg bedrivit systematisk tortyr. Trots att det strider mot USA:s konstitution och internationella konventioner hade skriftligt tillstånd till tortyr utfärdats från högsta regeringsnivå.

För att få hemmaopinionen att acceptera dessa övergrepp mot mänskliga rättigheter har muslimer sedan länge smutskastats systematiskt och utmålats som lömska och grymma. Det har skapat den avsedda attityden om vi de goda och dom de onda. Demoniseringen i USA sprids även av krafter hos oss. De som tvingats fly från dödshot i Irak, Somalia, Darfur och Bosnien med traumatiska upplevelser i bagaget möts i Sverige på nytt av fientlighet.

”Sverige gör bort sig i Afghanistan”, säger den modiga afghanistanska parlamentarikern Malalai Joya på sitt Sverige-besök. Hon uttalar svidande kritik mot det utländska stödet till den genomkorrupta Karzai-regimen, som dessutom kommit till makten genom valfusk. Hon menar också att om Sverige verkligen vill hjälpa Afghanistan bör det ske oberoende av USA.

Det som nu sker i Afghanistan utan att diskuteras i valrörelsen skämmer vår långa demokratiska tradition. Jag tar bestämt avstånd från stöd till brott mot mänskliga rättigheter.

Det är heller inte vår uppgift att offra svenskars liv för USA:s kontroll av oljetillgångar och tillfartsvägar i området. Det är vad kriget där egentligen gäller utan förskönande omskrivning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel