Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar litar på forskarna

Denna vecka släpper FN:s klimatpanel IPCC sin femte utvärderingsrapport om klimatförändringarna.

Rapporten väntas visa att effekterna av klimatförändringen går ännu snabbare än man tidigare trott. Enligt en ny Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av Folksam, delar svenska folket forskarnas bedömning av allvaret och vi menar att detta ger politikerna ett starkt stöd för kraftfulla politiska styrmedel. IPCC sammanfattar ungefär vart sjätte år 10 000-tals publicerade forskningsresultat från hela världen. Den första delrapporten presenteras i dagarna och ny forskning och förbättrade klimatmodeller förstärker den tidigare hotbilden. Det blir allt mer bråttom att minska utsläppen och arbeta för ett helt fossilfritt samhälle. Allra allvarligast drabbar klimatförändringarna utsatta människor i fattiga regioner, människor som ofta är beroende av vädret för sin omedelbara överlevnad. Dagligen kommer rapporter om katastrofer i form av extrem torka eller förödande översvämningar. Men klimatförändringarna drabbar även oss i Sverige. Folksams skadestatistik visar tydligt att antalet tillfällen med extrem nederbörd och påföljande skador har ökat över tid. Enligt forskningen är detta en utveckling som kommer att förstärkas i framtiden med konsekvenser i form av översvämningar, ras och jordskred och förorenat dricksvatten.

Högljudda klimatskeptiker kan ibland ge intryck av att dramatiken överdrivs. Men det är inget som vanligt folk köper. Enligt en färsk Sifoundersökning tror tre av fyra svenskar, 75 procent, att den bild som förmedlas av de flesta forskarna stämmer, eller att klimathotet till och med underskattas. En klar majoritet är också beredda att agera för att minska sin klimatbelastning. Till exempel har 74 procent ändrat sina energivanor och 58 procent sina transportvanor de senaste åren.

Viljan finns alltså hos svenskarna, men vi behöver hjälp av politiska styrmedel för att nå resultat. Sverige måste anta tuffa och tydliga klimatmål och långsiktigheten i klimatpolitiken måste säkerställas, oavsett skiftande politiska majoriteter. En möjlighet vore att liksom Danmark, England och Mexiko införa en klimatlag som likar det finanspolitiska ramverket som infördes på 90-talet i Sverige. Klimatpolitik får inte vara något som prioriteras när det finns tid eller pengar över. Vi vill uppmana alla politiska partier att ta den forskning som IPCC presenterar på samma allvar som svenska folket gör.

Karin Stenmar

Miljöchef Folksam

Pär Holmgren

Meteorolog, föreläsare och författare

Svante Axelsson

Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel