Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar i strid i Afghanistan

För femte gången på kort tid hamnade svenska soldater i strid i Afghanistan. Detta efter en bombattack där en afghansk polisman miste livet.

Annons

Angreppet inträffade i Qush Tappeh-området i det sydvästra hörnet av det svensk-finländska ansvarsområdet på lördagsmorgonen lokal tid, uppger Försvarsmakten.
Ett tiotal svenska soldater i ett så kallat OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) var under förflyttning tillsammans med en afghansk säkerhetsstyrka. Vid 9-tiden sprängde en hemmagjord vägbomb en afghansk polisbil i luften.
Explosionen dödade en polis och skadade tre, som en svensk sjukvårdsenhet tog hand om och förde till sjukhus. Ingen svensk kom till skada.

Kort efter sprängningen öppnade "kriminella upprorsmän" eld från långt avstånd. De använde eldhandvapen och sköt med finkalibrig ammunition, enligt överste Christer Tistam som är chef över den svenska styrkan i Afghanistan.
– Även svensk personal var med och besvarade elden, sade han till TT på söndagen.
Hela stridsförloppet pågick i runt en kvart.
Christer Tistam bedömer att fyra till sex personer deltog i attacken.
– Stridsavståndet var rätt långt och man kunde inte med säkerhet säga att någon av dem blev nedkämpad.
– Vi använder beteckningen kriminella upprorsmän, för vi kan inte påstå att de tillhör en specifik grupp. De utmärker sig inte på något särskilt sätt utan går klädda som vilka afghaner som helst.

Som rutinen bjuder får de inblandade soldaterna debriefing och försvaret utreder händelsen.
– I det här området är det nu faktiskt femte gången under den senaste halvårsperioden som vi har haft en liknande situation, när vi har egen trupp nära. Afghanerna har blivit beskjutna vid fler tillfällen, berättar Christer Tistam.
Svenska OMLT jobbar integrerat med afghanska förband, de mer eller mindre lever och bor ihop. Syftet är att hjälpa till att stabilisera det allmänna säkerhetsläget. Hot mot till exempel lärare, poliser och politiker hör till vardagen.

Mer läsning

Annons