Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar bygger FN:s nya högkvarter i Haiti

En dammig grusplan utanför Port-au-Prince förvandlas bit för bit till FN:s nya högkvarter i Haiti. När bygget är klart hoppas den svenske insatsledaren att hjälpen äntligen ska börja flöda bättre till de skalvdrabbade.

Annons

Under stekande Haitisol reser en skara nordbor stommen till ännu ett stort vitt tält. Snören dragna över marken visar var resten ska stå på fältet, stort som en fotbollsplan.

FN förlorade sitt högkvarter i skalvet som lade Haitis huvudstad i ruiner. Många FN-anställda dödades, däribland högste chefen Hédi Annabi. De som överlevde arbetar nu i bilar eller provisoriska tält.

Det nordiska lägret ska bli FN-folkets nya hem. När allt är klart är tanken att 200 tjänstemän ska sova, äta, tvätta sig och arbeta här.

– FN:s organisationer ska få möjlighet att arbeta mer intensivt och mer effektivt tillsammans, säger insatsledaren Fredrik Zethelius från Härnösand till TT.

Det saknas i dag?

– Ja det gör det. När vi har fått upp det här baslägret får de möjlighet att arbeta här, att bo här i lugn och ro. Då kommer de att kunna samarbeta mycket bättre med varandra. Tack vare det kommer vi att få betydligt mer positiva effekter ute i Haiti. Att få fram hjälpsändningar i tid, på rätt plats med rätt grejer.

Att hjälpsändningarna fastnar på flygplatsen och inte når ut till folket väcker ilska och frustration, ibland desperation. Utanför FN-basen där lägret byggs trängs haitier på jakt efter jobb, vilket som helst. Till slut motas de bort av nepalesiska FN-soldater.

Lägret som tält för tält växer fram i förorten Croix des Bouquets är ett samarbete mellan svenska MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och dess motparter i Norge, Danmark, Finland och Estland. Styrkan består av 45 personer, varav 23 svenskar.

Hundra ton utrustning har fraktats ner med fem fraktflyg, inklusive ett komplett restaurangkök. Inom några dagar ska de första gästerna kunna börja flytta in, och tanken är att lägret ska stå kvar i minst tre månader.

– Vår ambition är service till 100 procent. Vi vill ge dem så mycket stöd vi kan så att de i sin tur kan hjälpa den drabbade befolkningen här i Haiti, säger 37-årige Zethelius.

De största svårigheterna har varit att få tillgång till fordon, schaktmaskiner och annat som insatsen behöver få lokalt. Spillrorna av den haitiska staten har inget att erbjuda, så nordbornas motpart är FN:s fredsstyrka Minustah. Samarbetet flyter inte alltid smidigt, säger Zethelius.

– Resurserna finns till viss del, men de har kanske inte samma vana av krishantering och krisledning. Vi går på lika olika klockfrekvenser. Vi vill komma igång fort.

Mer läsning

Annons