Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska uttagningar avgör inför VC

En vecka innan VC-premären bjuder Östersund på en mjukstart. Först en öppen VC-uttagning, sedan SM i masstart.

– Mycket av uttagningen kommer att bestämmas utifrån helgens resultat, menar Johan Hagström.

Sveriges landslag finns på plats för helgens dubbeltävling. Alla utom Björn Ferry och Carl Johan Bergman, som laddar hemma i Storuman och i Norge (norska säsongspremiären).

– De har sina platser i laget under hela året, liksom Fredrik Lindström. Men Fredrik vill ändå vara med och känna på tävlingsformen i helgen, berättar Hagström.

Helgens uttagningstävlingar gäller förstås VC-premiären i Östersund, men även starten av IBU Cup, i Idre.

Den stora frågan är vilka åkare som lyckas knipa de två sista VC-platserna.

Striden står främst mellan tre man: Christofer Eriksson (Tullus), Tobias Arwidson och Ted Armgren.

– De här tre samt Pepe Femling har kört väldigt bra och alla har gjort fina testresultat. Alla fyra är aktuella, liksom några yngre och Magnus Jonsson, som står utanför landslaget i år.

Johan Hagström flaggar ändå för att Pepe Femling kan behöva en acklimatiseringstid innan han blir högaktuell för VC-start. Såvida han inte gör kanonresultat i helgen.

Är det någon av åkarna som tagit extra stora utvecklingskliv i sommar?

– Alla har gått framåt. Vi har haft en mycket bra sommar. Vi har tränat mycket och inte haft skador eller sjukdomar.

Om det blir svårt att plocka ut två åkare direkt efter helgens tävlingar, kommer Hagström att använda sig av sommartävlingar för att skilja dem åt.

– Då får rullskid-SM från augusti avgöra. Det är också en uttagningstävling.

I damlaget – som fortfarande genomgår en generationsväxling – är det svårare att hitta profiler. Här är det med andra ord ganska öppet om platserna.

– Visserligen har jag en idé, men det finns inget som säger exakt vilka som ska ingå i truppen till Östersund, menar damkaptenen Marko Laaksonen, i ett pressmeddelande.

Två åkare som tagit stora steg framåt i sommar är Elisabeth Högberg och Elin Mattsson.

– Båda har fått vara friska under hela sommaren och hösten och deras värden visar att de svarat bra på den träning vi kört. Det är mycket positivt. Jag tror att det kan gå undan för dem i helgen, deklarerar Laaksonen.

Fotnot: Helgens tävlingar avgörs på förmiddagarna. Sprint på lördag, masstart på söndag.