Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska utmaningar för Sanna i semin

Sanna Nielsen kallas favorit inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Men hon möter erfaret motstånd. I tisdagens deltävling finns två bidrag av Eurovisionvinnande – svenska – låtskrivare.

Hon ställde upp för sjunde gången, var stor favorit och satsningen höll. Med knapp marginal vann Sanna Nielsen Melodifestivalen och på tisdag representerar hon Sverige i Eurovision Song Contest.

Hennes bidrag "Undo" är skrivet av Fredrik Kempe som tre gånger tidigare har tagit sig till schlager-EM. Ska man tro den europeiska Eurovision-fanklubben OGAE är "Undo" årets bästa låt.

– Jag bestämde mig tidigt för att suga åt mig allt fint som sägs om mitt bidrag. Det gäller att njuta av detta, det är ju inte säkert att jag får uppleva det igen. Men jag väljer att inte lägga någon press på mina axlar, säger Sanna Nielsen.

Det är aldrig fel att vara ödmjuk. I semin möter Sanna Nielsen bland andra Ukrainas Maria Jaremtjuk och den azeriska sångerskan Dilara Kazimova. De båda spås ha goda chanser i tävlingen och båda två tävlar med bidrag skrivna av svenska kompositörer.

Bakom det ukrainska bidraget "Tick-tock" finns Sandra Bjurman och Azerbajdzjans ballad "Start a fire" är skriven av Stefan Örn. De svenska låtskrivarna skapade med gemensamma krafter "Running scared", låten som gav Azerbajdzjan segern när Eurovision hölls i Düsseldorf 2011.

– I år fick jag chansen att göra vad jag ville. Vi har verkligen inte tänkt Eurovision så det ska bli spännande att se hur den tas emot, säger Stefan Örn.

När gäller Azerbajdzjans chanser i årets schlager-EM är han mer försiktig. Stefan Örns låt är en för sammanhanget avskalad och mörk jazzballad. Att bidraget ställs mot Sanna Nielsen och Fredrik Kempes monsterballad "Undo" kan ställa till det, för antingen Azerbajdzjan eller Sverige.

– Antingen kommer det gå väldigt bra för oss mot Sanna, eller så kommer det inte att gå alls. "Undo" är en väldigt bra låt och Sanna Nielsen är ju väldigt stabil, jag tror inte att hon gör bort sig, säger Stefan Örn.

Sanna Nielsen själv nämner det azeriska bidraget som ett av de starkaste i årets tävling, men hoppas att "Undo" är mer direkt än Stefan Örns "Start a fire".

– Jag tror att min ballad är både mer emotionell och tydligare i sitt melodispråk. Den svävar inte ut så mycket, utan går rakt in. Min melodi är kanske inte så lätt att tralla med i, men man kan inte ducka för den, säger hon.

Carl Cato/TT

carl.cato@tt.se

John Alexander Sahlin/TT

john.sahlin@tt.se