Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ungdomar oroar sig för framtiden

/

Nio av tio svenska ungdomar känner oro inför framtiden och möjligheten att få ett nytt arbete. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Annons

I Sverige är ungdomsarbetslösheten bland den högsta i Europa. Mer än var fjärde ung eller 27,3 procent är arbetslösa. I grannlandet Danmark däremot ser ungdomsarbetslöshetssiffrorna helt annorlunda ut. Första kvartalet i år låg den på 11,2 procent.
Undersökningen visar att det tagit längre tid för de svenska ungdomarna att få jobb än det har tagit för de danska. Nästan alla de danska ungdomarna fick jobb inom tre månader. Bland de svenska ungdomarna var det bara drygt hälften som fick arbete inom tre månader och för en tredjedel tog det längre tid än sex månader att få arbete. I Danmark däremot hade samtliga ungdomar fått jobb inom sex månader.

Det vanligaste sättet att få arbete både för svenska och danska ungdomar är genom kontakter. I Sverige fick nästan hälften av ungdomarna arbete genom kontakter.
Enligt undersökningen tar svenska ungdomar jobb de inte vill ha och stannar på jobb de inte trivs med i betydligt högre utsträckning än vad danska ungdomar gör. Två tredjedelar av de danska ungdomarna skulle sluta på ett arbete de inte trivs med. Bland svenska ungdomar är mindre än var femte beredd att göra samma sak. 20 procent svarar att de skulle stanna på sin arbetsplats eftersom chansen att få ett nytt jobb är minimal.

Svenska ungdomar känner inte att de kan ställa krav på sin arbetsgivare i samma utsträckning som danska. Två tredjedelar av de svenska och mindre än hälften av de danska upplever att de inte kan ställa några krav alls.
Undersökningen visar att alla svenska ungdomar oroar sig för att gå arbetslösa i framtiden, även om oron kan vara mer eller mindre stark. Nästan nio av tio oroar sig ganska mycket eller mycket. Bland ungdomarna i Danmark svarar sju av tio att de inte oroar sig alls eller bara lite. Av de danska ungdomarna känner sig ingen pessimistisk inför framtiden. Sju av tio är ganska optimistiska och två av tio är mycket optimistiska. I Sverige är bilden en annan. Ingen av de tillfrågade ungdomarna är optimistisk inför framtiden. Nästan sju av tio är istället ganska eller mycket pessimistiska inför framtiden.

Mer läsning

Annons