Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska stjärnor lyste för svagt

Annons


Ingen svensk skådespelare kommer att delta i det traditionella "Shooting star"-programmet på 2009 års filmfestival i Berlin. Programmet syftar till att lyfta fram yngre lovande skådespelare, men Filminstitutet hittade inga svenskar som höll måttet.

-Arrangörerna har gjort om systemet, nu är det bara nio skådespelare som väljs ut till Berlin i stället för en från varje land, säger Pia Lundberg, chef på institutets utlandsavdelning.

-Och kriterierna för att bli vald är hårda. Man ska helst vara mellan 18 och 28 år, vara helt bekväm på engelska och ha en film som är aktuell för Berlinfestivalen och helst på väg ut på fler festivaler. Av de skådespelare som passade in bedömde vi att ingen hade den riktiga internationella potentialen.

I fjol var första gången som de nya reglerna tillämpades. Då hade Filminstitutet nominerat en skådespelare, men denne kom inte med bland de nio som slutligen valdes ut.

Bland de svenska skådespelare som tidigare valts till "Shooting star" finns Gustaf Skarsgård, Eva Röse, Frida Hallgren och Johan Widerberg.

Mer läsning

Annons