Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska röster kritiska till norsk vindkraft

En stor vindkraftpark i Norge kan få effekt för svenskt djurliv.

Annons

Flera yttranden om en planerad vindkraftpark i norska Meråker påpekar negativa följder av en sådan.

Det är energibolaget E.ON Vinds som har planer på Kopperå vindkraftpark med ett 50-tal verk. Området är beläget strax norr om Storlien och 800 meter från svenska gränsen. Parken skulle sträcka sig åtta kilometer längs gränsen.

I det område där E.ON Vinds vill bygga en vindkraftpark har Åre kommun undantagit vindkraftsutbyggnad på den svenska sidan. Den konsekvensanalys som bolaget genomfört visar att det skulle bli effekter för rennäringen. Bolaget redovisar också för hur fågelarter som kungsörn, jaktfalk och snöuggla kan bli störda.

Naturvårdsverket betonar som expertmyndighet en särskild risk för påverkan på fågel- och djurlivet vilket även andra yttrande tar upp.

Även Länsstyrelsen i Jämtlands län ställer sig negativa till vindkraftparken och bedömer att ansökan ska avstrykas.

Enligt Esbokonventionen som trädde i kraft 1997 måste grannländer som Sverige och Norge samarbeta i frågor som denna eftersom verksamheten i ett land kan påverka miljön i det intilliggande.