Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska guldhopp i MGP Nordic

Annons


Danmark satsar på hiphop, Finland på fotboll. De svenska deltagarna får stenhård konkurrens när juniortävlingen MGP Nordic avgörs i Århus på lördag. Men de har nerverna under kontroll.

-Jag tänker inte på om jag skulle vinna eller inte, det är bara kul att vara med, säger Linn Eriksson.

Linn, 15 år, vann Lilla Melodifestivalen i SVT med sin starka ballad "En sång för hjärtat". Sången, som hon skrev till minne av en vän som tagit sitt liv, gick rakt in i hjärtat på de svenska tittarna.

-Folk har kommit fram efteråt och sagt att de tyckte det var bra att höra eftersom de varit med om samma sak själva. Jag vill att de ska känna att de inte är ensamma, säger hon.

Med sig till Århus i Danmark får hon tvåan i den svenska uttagningen, 14-åriga Jonna Torstensson, som tävlar med upptempolåten "Kommer jag våga". Jonna är glad över att ha gått vidare, men har inte laddat på något särskilt sätt inför den nordiska finalen.

-Om jag ska vara ärlig brukar jag inte träna någonting. När jag åkte till Stockholm sist hade jag inte ens kört igenom låten en enda gång hemma. Om man tränar för mycket är det risk för att man tröttnar på låten, säger hon.
Nassim ger råd

Hur står sig de svenska bidragen i konkurrensen med exempelvis danska The Johanssons proffsiga hiphopdänga "En for alle, alle for en", eller finska Footboys charmiga kärleksförklaring till fotbollen? Programledaren Nassim Al Fakir, som följer med tjejerna till Danmark, tycker att det är svårt att avgöra, men har ett råd till Linn och Jonna:

-När jag var liten lyssnade jag mycket på musik, men aldrig på texterna utan bara på uttrycket. Och nu är det lite grand så, det handlar mer om uttrycket än någonting annat. Alla kommer inte att förstå vad de sjunger på svenska i alla fall.

Just nu bekymrar sig Linn Eriksson mest för om hon ska hinna bli frisk från en envis förkylning i tid till finalen. En ljuspunkt i tillvaron är hennes nya husdjur, en koboltblå spindel, som precis anlänt till hemmet i Falun.

-Fast någon turmaskot är det inte. Skulle jag tagit med den till Danmark hade det inte slutat lyckligt.

Mer läsning

Annons