Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska folket har sagt sitt: Naturpärlan är värd att bevara

En plats med fantastisk natur men som är i behov av skydd.
Världsnaturfonden har utsett den plats i länet som är väl värd att bevara och kämpa för.

En kampanj för att påverka beslutsfattare och sätta naturskyddet på Sveriges agenda. Världsnaturfonden, WWF, har bett den svenska befolkningen att rösta fram 21 extra vackra och skyddsvärda naturområden i Sverige, ett i varje län, skriver Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

I Jämtland röstades en varierande plats med myr- och vattenområden, omväxlande med trädholmar och torrbackar som ger förutsättningar för ett ovanligt rikt fågelliv.

Platsen är Ånnsjön, och så här lyder resterande delen av motiveringen:

"Ånnsjöns varierande omgivningar med stora myr- och vattenområden, Ånnsjön och dess närmaste omgivning har också stor betydelse som rastlokal för främst mer nordligt häckande arter, samt som fiskesjö med röding och öring. Kulturellt är området känt för stenåldersboplatser, gravhögar från järnåldern och monument för ihjälfrusna karoliner".

– Vi kommer att fortsätta att sätta fokus på värdefulla naturområden i Sverige och lyfta fram vikten av ett bättre naturskydd. Som en del i kampanjen uppmanar WWF bland annat den kommande regeringen att dubblera anslagen i statsbudgeten för skydd av natur till fyra miljarder kronor per år, säger Håkan Wirtén, i ett pressmeddelande.