Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska bladlöss är fler än någonsin

Först invaderades Östersjön av ryska bladlöss och nu har de svenska bladlössen vaknat till liv och är fler än någonsin.

– Varför det är så mycket bladlöss i år vet vi inte. Antagligen är rovdjuren nyckelpigorna och blomflugorna som ska äta dem ganska fåtaliga, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Att det varit en gynnsam vinter för bladlusäggen kan också vara en anledning.

– Det spelar ingen roll om det är en varm eller kall vinter. Den har varit gynnsam eftersom det inte varit några större variationer i temperaturen, säger Lars-Åke Janzon.

Bladlusen är inget skadedjur. De suger bara växtsaft från björken och även om de är fler än vanligt så påverkar det inte björkarna.

– Det är möjligt att det kan ha varit så här mycket bladlöss tidigare men jag har varit med i gemet i 30 till 40 år och aldrig sett något liknande, säger Lars–Åke Janzon.

Det tar lite tid för bladluslarven att utvecklas till en fulltutvecklad bladlus. När den utvecklats till en bladlus lever den i max två veckor.

– Det finns en jättestor risk för det men det har inga negativa effekter. Det kommer bli som ett dukat bord för alla insektsätande fåglar, säger Lars-Åke Janzon.