Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska artister hyllas i SVT

Annons


Några av Sveriges största musiker porträtteras i SVT:s nya dokumentärserie "Dom kallar oss artister". Här skildras popstjärnornas liv bortom pressens bilder.

Marit Bergman ger en privatkonsert hemma hos ett av sina fans, Håkan Hellström visar upp sitt Göteborg och In Flames orsakar kortslutning på en scen i Slovenien.

I tolv halvtimmeslånga program följs några stora popstjärnor, några nykomlingar och några riktigt folkliga artister. Teamet bakom SVT:s "Musikbyrån" står för produktionen. Magnus Broni, programledare för "Musikbyrån" och en av producenterna, vill att man ska känna lite som när sommarpratarna presenteras när man ser namnen.

-Jag vill att man ska höja ett litet ögonbryn: Varför är han eller hon med? Det känns klockrent. Jag gillar att det är lite brokigt, säger Magnus Broni.

I första programmet guidar Håkan Hellström på platser i Göteborg som han sjunger om i sina låtar.

-Vi är inte på Avenyn om man säger så. Vi är inte inne i stan så mycket över huvud taget. Vi har valt platser som har en speciell plats i hans hjärta.
Känner sig trygga

Mellan skivinspelningar i Nashville, kostymprovningar och autografer berättar artisterna om ögonblicken då de förstod att musiken skulle bli deras liv och vad de lyssnar på just nu. De spelar också en låt ur sin egen repertoar som definierar dem som artister.

Magnus Broni tror att "Musikbyrån"-gänget har byggt upp ett förtroende bland svenska artister efter tio år i rutan.

-De känner sig nog ganska trygga när vi är med och släpper in oss mer än vad de kanske skulle gjort annars.

TT Spektra: Är det här Sveriges bästa artister?

-Tolv av dem. Man skulle kunna göra den här programserien i många år. Det finns jättemånga som jag tycker är jättetråkigt att de inte är med. Men det öppnar bara för en fortsättning.

Mer läsning

Annons