Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svenska allemansrätten har blivit big business”

I New York Times andra artikel om utländska bärplockare i Sverige, skriven av reportern Matthew Saltmarsh, rapporterar mera generellt om den svenska bärindustrins exploatering av asiatiska plockare:

Bilden av utländska plockare som fryser i det kalla klimatet, låser in sina chefer och marscherar för bättre lön och villkor har hittills knappast varit typiskt för Sverige, heter det i reportaget. Detta ingår dock numera i den serie händelser som inträffat bland asiater som plockat bär i skogarna i centrala och norra Sverige.

Röda Korsets samordnare Ylva de Val-Olsson, Östersund, berättar om organisationens insats när 138 plockare bodde i de fyra förläggningarna i Bräcketrakten och som saknade fungerande toaletter samtidigt som plockarna saknade lämplig klädsel, skor och filtar.

– Vi är vana att hjälpa folk utomlands och det är väldigt sällan som vi har akuta situationer som den här i Sverige, säger Ylva de Val-Olsson.

NYT rapporterar om sittstrejker bland vietnamesiska och kinesiska plockare.

Vietnameserna hade låst in sina förmän i en skola och 100 kinesiska arbetare hade arrangerat en nattlig, 15 kilometer lång marsch i protest mot löner och villkor.

Det berättas även om hur plockare försökt skjuta fåglar för att skaffa mat. ”Den svenska allemansrätten har blivit big business”.

Officiellt har enligt NYT 4 000 asiatiska bärplockare haft turistvisum och tillstånd att plocka bär i Sverige i år och att förra året befann sig flera tusen plockare här.

Tidningsreportaget berättar om hur plockare från Ukraina har hamnat i motsvarande situation i Finland.