Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svenska allemansrätten har blivit big business”

I New York Times andra artikel om utländska bärplockare i Sverige, skriven av reportern Matthew Saltmarsh, rapporterar mera generellt om den svenska bärindustrins exploatering av asiatiska plockare:

Annons

Bilden av utländska plockare som fryser i det kalla klimatet, låser in sina chefer och marscherar för bättre lön och villkor har hittills knappast varit typiskt för Sverige, heter det i reportaget. Detta ingår dock numera i den serie händelser som inträffat bland asiater som plockat bär i skogarna i centrala och norra Sverige.

Röda Korsets samordnare Ylva de Val-Olsson, Östersund, berättar om organisationens insats när 138 plockare bodde i de fyra förläggningarna i Bräcketrakten och som saknade fungerande toaletter samtidigt som plockarna saknade lämplig klädsel, skor och filtar.

– Vi är vana att hjälpa folk utomlands och det är väldigt sällan som vi har akuta situationer som den här i Sverige, säger Ylva de Val-Olsson.

NYT rapporterar om sittstrejker bland vietnamesiska och kinesiska plockare.

Vietnameserna hade låst in sina förmän i en skola och 100 kinesiska arbetare hade arrangerat en nattlig, 15 kilometer lång marsch i protest mot löner och villkor.

Det berättas även om hur plockare försökt skjuta fåglar för att skaffa mat. ”Den svenska allemansrätten har blivit big business”.

Officiellt har enligt NYT 4 000 asiatiska bärplockare haft turistvisum och tillstånd att plocka bär i Sverige i år och att förra året befann sig flera tusen plockare här.

Tidningsreportaget berättar om hur plockare från Ukraina har hamnat i motsvarande situation i Finland.