Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk vindkraft minskar inte koldioxidutsläppen

Slutreplik till Annika Helker-Lundströms artikel på LT:s debattweb "Grundlöst om vind". Vi har respekt för Annika Helker-Lundströms arbete, som lobbyist för utbyggnad av svensk vindkraft. Men, att hon sprider osanningar och förvanskar verkligheten accepterar vi inte. Hon påstår, att vi använder övertoner i vårt debattinlägg. Det tycker vi är magstarkt, mot bakgrund av att hon själv lämnat in en åttasidig (!) anmälan mot Mittnytt till Granskningsnämnden för radio och tv. Detta efter att public service, gjort en föredömlig granskning av vindindustrin och dess konsekvenser för människor, djur och natur. En anmälan på åtta sidor låter för oss helt bisarrt och visar Svensk Vindenergis bristande acceptans för verkligheten.

Agerandet får oss att tänka på det militära talesättet, "när kartan och verkligheten inte stämmer överens, då är det kartan som gäller". Så tycks det vara för Annika Helker-Lundström och Svensk Vindenergi. Inte minst då hon hävdar att den gemensamma europeiska elmarknaden ger förutsättningar för svensk vindindustri, att bidra till minskade utsläpp av koldioxid i övriga Europa. Detta är ännu ett påstående, helt utan verklighetsförankring.

Svensk vindkraft minskar inte koldioxidutsläppen i Europa, de flyttas bara till annan plats, så länge handeln med utsläppsrätter pågår. En fortsatt utbyggnad av vindkraft i Sverige leder, med resterande älvar skyddade, automatiskt till ökade utsläpp av koldioxid. Eftersom vindkraft bara fungerar ibland och därför kräver ständigt insatsberedd uppbackning av reglerkraft, där alternativen idag endast är el producerad med kol eller gas. Ju mer vindkraft, som byggs, desto mer kol- och gaskraft behövs, för att klara elförsörjningen. Detta ser vi tydligt i föregångslandet Tyskland, där utsläppen av växthusgaser nu ökar kraftigt och det investeras för fullt i nya kol- och gaseldade kraftverk, sedan beslutet togs om att stänga kärnkraften.

När det gäller vindkraft i känslig fjällmiljö är det bra, att Annika Helker-Lundström nu erkänner, att hon farit med osanning, när hon i Vindkraftstidningen påstod att det inte finns några uppförda vindkraftverk inom riksintresseområdet obrutet fjäll. Det står som sagt tolv sådana verk i Offerdalsfjällen, varav ett av dessa ligger innanför gränsen för ett Natura 2000-område. Dessa verk borde aldrig ha byggts, om det funnits någon som helst ambition från den organisation som Annika Helker-Lundström företräder, att värna våra känsliga miljöer. Tyvärr är det girigheten, som dikterar vindkraftsklipparnas förstörelse av det svenska landskapet, inte någon hänsyn till miljön och allt levande.

Sune Sjöström, ordf. Föreningen Svenskt Landskapsskydd – FSL

Billy Anklew, ordf. i FFSV, Lillhärdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel