Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk VG-fotograf bötfälld inför Clintons bröllop

UPPDATERAD.

UPPDATERAD. VG:s USA-fotograf och tidningens nyhetschef bötfälldes nyligen när de tog en bild på en vakt vid porten till den fastighet där USA:s mest uppmärksammade bröllop ska hållas den 31 juli.

När Chelsea Clinton, dotter till USA:s utrikesminister Hillary Clinton och landets före detta president Bill Clinton, ska gifta sig är det så nära ett kungligt prinsessbröllop man kan komma i USA. Medieuppmärksamheten är också därefter.

Den norska kvällstidningen VG är på plats vid Astor Courts med sin svenske USA-fotograf Thomas Nilsson och nyhetschefen Kjersti Sortland för att bevaka bröllopet.

När Thomas tog några bilder på vakten utanför porten till den fastighet där bröllopet hålls kom polisen och gav reportageteamet böter på 100 dollar eftersom det är förbjudet att fotografera vakter och poliser i USA när de bevakar offentliga byggnader.

Lagen är sträng och teamet hade kunnat råka värre ut. Samtidigt menar tidningen att det är en överreaktion från polisens sida.

– Vi har aldrig inne på området eller passerat någon förbudsskylt. Det är svårt att se det skadliga i att ta bilder på en vakt vid en port, men det illustruerar hur sträng säkerheten är kring byggnaden, säger VG:s nyhetsredaktör Helje Solberg till norska Journalisten.

Bötesbeloppet om 100 dollar lär inte besvära tidningen, men omständigheterna för hur pengarna ska betalas gör det. Pengarna måste nämligen betalas på plats i rätten i USA den 12 augusti. Det går inte att skicka någon annan.

UPPDATERING 100724: Nu har Thomas Nilsson kommenterat händelsen själv i sin blogg. Läs här.

Kamera & Bild gjorde en längre intervju med Thomas Nilsson i nummer 12/2007.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild