Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk storfilm planeras i Östersund

En ny stor filmproduktion är på väg till Östersund. Den svenska långfilmen Saga planeras spelas in i staden nästa år och budgeten ligger på cirka 30 miljoner kronor.

Filmen Saga beskrivs som en så kallad feel good-film och vänder sig till en bred publik. Ett kärleksdrama förmedlat med mycket humor och känslor.

– Det är en romantisk kärlekshistoria med en lång rad sångnummer för att förstärka de här starka känslorna, säger Anders Granström som är en av filmens producenter.

Handlingen i filmen är förlagd till Östersund där regissören och manusförfattaren Shahriyar Latifzadeh är uppvuxen. Bolaget Littlebig productions står bakom filmen och planerar, om allt går som det ska, att starta inspelningarna under vårvintern 2011.

Förberedelserna är i full gång och Anders Granström ser inga hinder i projektet.

– Vår avsikt är att spela in i Östersund och det finns ingenting i dag som tyder på att vi inte kommer att göra det, säger han.

Vilka skådespelare som ska medverka i filmen är ännu inte klart men ambitionsnivån är hög.

- När vi talar om en film av den här digniteten så vill vi ju ha så bra skådespelare som möjligt. Vi jobbar med ett castingföretag och har sagt att vi vill ha de som är bäst lämpade, säger Anders Granström.

Filmpool Jämtland har ansökt om medfinansiering på 500 000 kronor från Östersunds kommun för att tillsammans med filmbolaget jobba med förberedelserna. Eva Aspling är verksamhetsledare på Filmpool Jämtland och säger att ett projekt i den här storleken förmodligen skulle vara väldigt gynnsamt för Östersund och Jämtland.

– Om det skulle bli så att de förlägger hela filminspelningen här så skulle det innebära att vi har ett filmteam på kanske 50 personer som bor och verkar här i åtta veckor. Man tar in på hotell, hyr bilar och beställer catering. Det blir mycket pengar som återförs, säger hon och nämner även marknadsföringsvärdet som en viktig del i satsningen.