Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk sprit står sig när norska kronan raglar

Under hösten har den norska kronan fallit till de lägsta nivåerna på nio år. Trots bottenkänningar för valutan är det fortsatt växtkraft i länets gränshandel.

– För Systembolagsvaror har vi känt av en stor ökning, säger Henrik Weile, butikschef för Coop Storlien, och enligt honom går försäljningen går bra inom många områden trots att norrmännens valuta tagit stryk under året.

I måndags hade norska kronan förnyad bottenkänning, i frågan om svenska kronans värde gentemot den norska, och norrmännen har fått mindre att handla för i Storlien.

Affärstidningar har under sensommaren noterat att om valutan sjunker ytterligare kan det drabba den för Sverige så viktiga gränshandeln mot Norge. Den har vuxit med 90 procent under sex år när det handlar om livsmedel, visar Jordbruksverkets senaste rapport.

Men ekonomer har allt oftare börjat tala om motvind för norsk ekonomi. Bakom orosmolnen skymtar inbromsande BNP, fallande export, höga löner, en jobbkurva som planat ut och företag som börjar ana lägre tillväxt efter nyår.

Märks det något på gränshandeln i Storlien att norska kronan nu närmar sig den svenska?

– Jag kan inte säga att vi har känt av det. I så fall skulle jag höra något från kunder som inte väljer att handla här och det har jag inte gjort, säger Henrik Weile, butikschef för Coop i Storlien.

Med ett brett sortiment av dagligvaror utgör butiken en indikator för hur gränshandeln mår i allmänhet och i Storlien i synnerhet.

– Vi har fortfarande en försäljningsframgång här i Storlien och jag ser inget tecken på att det har ändrats radikalt, fortsätter Henrik Weile.

Han bedömer att kursen för den norska kronan inte är det som skapar gränshandel mellan Sverige och Norge och kurssvängningar, som under senaste året, har kunderna räknat bort.

– Vi känner av att det skett en ökning av gränshandeln under sex år även om det jag inte känner igen Jordbruksverkets siffra 90 procent, säger Henrik Weile.

– Under de två år jag varit här har det varit en ganska stor framgång på omsättningen.

Ska man se det som en fortsatt ökning när du pratar om framgång?

– Det är så jag ser det. Jag tror också att många kunder betraktar skillnaden i kronkursen som en bonus när den ligger rätt, så att säga. Den verkliga skillnaden ligger i prisnivån länderna emellan.

Har ni fortsatt konkurrensstarka priser i förhållande till Norge?

– Ja, ja och det är även slutsatsen från Handelns Utredningsinstitut. När dom tittar tio år framåt ser de ingen förändring i det förhållandet. Så länge Norge står utanför EU och det skiljer så mycket mellan länderna är det inget som kommer att skaka till på gränshandeln.

I Storlien är de riktiga storsäljarna tobak och snus, samt Systembolagsvaror. Coop i Storlien är ombud för alkoholförsäljning i butik och man känner av en stor ökning. Folköl, läsk, konfektyrer, mejeriprodukter och i viss mån köttvaror håller också ställningarna med god marginal.

– Det finns ingen standardmatkorg i en svensk matbutik som är dyrare här än i Norge. Bara enstaka artklar som exempelvis blöjor lönar sig inte att köpa i Sverige, säger Henrik Weile.

Planerna på en 10 000 kvadratmeter stor handelsplats i Storlien kan få förnyad fart framöver tror han, nu när kommunen har en ny detaljplan för området.