Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk modell för vindkraftsåterbäring snart klar

Förenade Vindbyars policy för återbäring till bygden vid vindkraftsutbyggnad är snart klar, och kommer att bli en modell för hela landet:

– Modellen ska presenteras för regeringen och ligga till grund för en motion, berättar Eivor Frestadius.

Länstidningen har tidigare berättat om Förenade Vindbyar, som bildades för att slå vakt om bygdernas intressen vid vindkraftsutbyggnad. Inom föreningens område berörs kommunerna Strömsund, Bräcke, Ragunda och Sollefteå, alltså femtio byar inom två län. Nu börjar det dra ihop sig till resultat:

– Vår policy för vindkraftsåterbäring beräknas bli klar under första delen av oktober, säger Eivor Frestadius i Sörviken.

Hon är en av deltagarna i arbetsgruppen som under två års tid arbetat med att ta fram en bra modell för hur miljardprojekten ska kunna ge avkastning tillbaka till bygden. Arbetet sker inom ramen för "Hela Sverige ska leva", och kommer att få stor betydelse för hela landet:

– Vi ska först presentera vår modell vid en konferens i Piteå och sedan för regeringen. Det är meningen att den ska utgöra underlag för en motion till riksdagen.

Vindkraftsutbyggnaden sker inte friktionsfritt. Jiingevaerie sameby har överklagat utbyggnaden och deras tvist med SSAB avgörs första veckan i oktober, med risk för nya överklaganden.

– Det är mycket som ska falla på plats, säger Eivor Frestadius. De fyra kommunerna är inte riktigt ense om återbäringsmodell och man måste till exempel se över tillgången på bostäder. Så snart allt har tagit form så ska vi kalla till medlemsmöte då även media kommer att bjudas in. Det är viktigt att alla är informerade.