Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kortfilm visas på Regina

/
  • Glädje och oro att bli mamma. Först ut i kortfilmssatsningen är nio minuter långa ”Fäst vid dig”, som visas i kväll. Foto: Folkets bio
  • Biopubliken får bland annat möta Ola Rapace, som spelar en spelmissbrukande far, i filmen ”Spel” den 3 april. Foto: Scanpix

Färgstarkt, stämningsfullt och inte minst nytänkande. Kortfilmen är långfilmens rebelliska lillasyster och vågar mycket mer. I kväll startar vårens säsong av ”Svensk kortfilm” på Regina.
– Det roliga med kortfilm är att man kan ta ut svängarna mer, säger Ola Hanneryd.

Annons

Folkets Bio Regina i Östersund har länge vurmat för det mindre formatet och visat kortfilmer, sammanlagt över hundra stycken, under vinjetten Kort och gratis.

Ola Hanneryd är därför väldigt glad över att få delta i Folkets bios satsning som har premiär i kväll. Åtta, splitternya, svenska korfilmer visas på femton biografer över hela landet. Först ut är den animerade dramakomedin ”Fäst vid dig”, som handlar om bandet mellan en mor och hennes son, från befruktningen till frigörelsen.

Satsningen på kortfilm är långsiktig och har som mål att distribuera ett 25-tal nya titlar mot 50 digitala biografer årligen.

– Folkets bio satsar utanför de egna leden nu. Att det kan göras beror till största delen på den nya, digitala tekniken som får ner kostnaden, säger Ola.

Han tycker att det produceras väldigt många bra kortfilmer, både i Sverige och utomlands. Till skillnad mot långfilmerna har det korta formatet oftast inte så många sponsorer som ställer krav och villkor. Detta innebär visserligen mindre pengar, men också att man vågar lite mer.

– Kortfilmerna ligger ofta i framkant både vad gäller teknik och innehåll. Det är bra film, helt enkelt, säger han.

Mer läsning

Annons