Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Winnberg

Sven Winnberg har avlidit, 76 år gammal, efterlämnande åldrig moder och tre söner.

Han växte upp i Café Slalom på Frösön med omedelbar tillgång till branta och på vintern snörika backar. Där och i Bydalen gav hans far, min morbror Gunnar, slalomlektioner och Sven kunde inte undgå att ryckas med i undervisningen. Redan vid två års ålder poserar han – med alltför långa skidor och stavar - på ett fotografi.

När han i övre tonåren dök upp som representant för Frösö IF var det ofta som etta vid juniortävlingar i slalom och störtlopp. Som junior fick han också följa med och tävla i Garmisch-Partenkirchen. Även som tjugoårig senior för ÖFS förekom hans namn överst i prislistan. På den tiden var det Telemarks- och Kristianiasvängar som gällde!

I tjugofemårsåldern hade han lagt skidorna på hyllan. Nu hägrade istället utlandsjobb i varma trakter där han inte kunde finna någon snö. Först järnvägsbygge i Liberia, sedan avlöste olika anställningar för att bygga vägar i Afrika, Asien och arabvärlden. Sven blev kvar där i olika projekt fram till pensioneringen, då han återvände till Frösön och Östersund.

Men längtan till värmen fanns kvar. När jag besökte honom förra hösten visade han stolt upp hur han hade rustat sin husvagn för att när våren kom bege sig söderut mot varmare trakter. Men sjukdom kom emellan och satte stopp för dessa planer och till slut också för hans liv.

Bo J. Ronnerstam