Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Södergren i Stugun har samlat på fina fotbollsminnen

/
  • Sven Södergren kan sägas vara Stuguns Farbror Sven, här med makan Märta inför 90-årsdagen.Foto: Johan Roos

Till de målfarligaste östjämtarna i fotboll på sin tid måste Sven Södergren, Stugun, räknas.

Annons

Närmaste mål för honom blir att fylla 90 år i dag med utsikt över Indalsälven och Stugubygden. Något han kan göra med Uddenfödda makan och livskamraten Märta som själv siktar på 89 nästa födelsedag.

Båda nådde skolåldern på 1920-talet i Västra Stugubyns småskola intill Kompaniet. Så någon lång skolväg hade inte duon. Med tillkomsten av ”storskolan” i Skogslund blev ökningen av skolvägen inte alltför lång. Några skolskjutsar med bil fanns inte de aktuella åren. Men Sven kommer ihåg att mycket kalla och snörika vinterdagar ordnades med hästskjutsar för skolbarnen från Torsgård med omnejd. Senare under 30-talet fick Torsgård egen skola och skolskjutsar infördes.

Sven och Märta följdes åt till flera skolår i Skogslundsskolan eller Nygårdsskolan som den döptes till de första åren. Efter skolåren väntade ett arbetsfyllt liv för dåtidens ungdomar. För Sven Södergren var skogsflottning och jordbruk givna arbetsområden undantaget de fem sista åren före pensioneringen med Televerket som arbetsgivare i Sundsvall.

För tisdagens födelsedagsbarn blev fotbollandet det stora fritidsintresset och placeringen i elvan på centerplats i Stugugänget i Östra länsserien. Sven kom med i A-laget på 30-talet och fortsatte sedan in på 40- och 50-tal.

Delat glädje och bekymmer genom åren har Sven och Märta gjort och firade 64-årig bröllopsdag i somras. Bland Svens alla minnen finns också VM-månaden i Stockholm 1958 och finalen Sverige-Brasilien, där Sverige inte klarade guldet.

Mer läsning

Annons