Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Schylberg

/

Med Sven Schylbergs bortgång har en av de helt stora trotjänarna i länets hembygdsrörelse lämnad oss.

Annons

Genom mer än fyrtio år var Sven en centralgestalt i mycket av det organisatoriska arbete som lokalhistoria, hembygdsrörelse och museiarbete vilar på. Med sin lärarbakgrund inså han tidigt den stora potential som kulturarvet är i folkbildningen genom möjligheten att nå många människor med fascinerande berättelser, upplevelser och kunskaper.

Sven var med i ett otal föreningar och var sällan bara medlem, utan tog oftast på sig de tunga posterna i styrelse och gärna som ordförande, sekreterare eller kassör. Heimbygda, Riksförbundet för hembygdsvård, Föreningsarkivet, Jamtli, Föreningen Norden, Fornskriftsällskapet, Jämt-Trönderska historiedagarna, Veteranbilklubben är några som har kunnat glädja sig över Svens entusiasm och arbetsglädje.

Framför allt annat har Sven kämpat för och med Brunflo hembygdsförenings utveckling till att vara en av de största i länet med ett brett verksamhetsregister, högt aktivitetsnivå, betydande lokala samlingar, en av länets mest gedigna hembygdsårsböcker och egna specialsamlingar i lantbruksmuseet och skolmuseet.

Sven var en av de yngre hembygdsvårdare och museimän som byggde upp Heimbygdas verksamhet efter 1970-talets omorganisation, och som svarade för innehållet i den handbok i hembygdsvård som gavs ut som Riksförbundets årsbok 1977. Betecknande nog svarade Sven för flera av artiklarna. Han har också varit en långvarig medarbetare i Jämten.

Som företrädare för länsmuseet och Jamtli har vi haft Sven som långvarit samarbetspart och kämpat många duster om stort och smått i Jamtli och Heimbygda. Det har varit en upplevelse varje gång att få uppleva Sven med stor iver försöka övertyga om det ena eller det andra och nästan skälla lite på oss, för att i nästa nu gå vidare med nya krafter i ett samarbete för gemensamma mål. Oavsett vad Sven sade kunde man aldrig undgå att imponeras av den inkarnation av eldssjäl som han var för länets hembygdsrörelse. Många kommer med tacksamhet att minnas hans insatser.

Sten Rentzhog

Henrik Zipsane

Mer läsning

Annons