Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Heurgren 80 år i dag

Sven Heurgren, Västerås, tidigare landshövding i Jämtlands län, fyller 80 år i dag.

– Vad trevligt! Jag var nog i din tidning varenda dag de första åren som landshövding, skrattar han när vi får kontakt per telefon och jag ber om en intervju.

Sven Heurgren var landshövding i elva år och efter pensioneringen flyttade han och makan Ragna till Västerås.

Varför just Västerås?

– Jo, vi var båda av den åsikten att i Stockholm kan man ju inte bo! Men eftersom Ragna är från Filipstad i Värmland och jag har växt upp i Västergötland och vi har barn på olika ställen, bland annat i Stockholm, så kändes Västerås någotsånär centralt. Vi lyckades också hitta ett trevligt hus, säkert ett av de äldsta här och vi har förstått att tomten har funnits sedan 1600-talet.

Pensionärer verkar alltid ha så mycket att göra. Vad har du ägnat dig åt sedan du flyttade?

– Jaa, jag har faktiskt skrivit ett par statliga utredningar. En om ursprungsfolkens rättigheter där jag skulle utreda frågan om Sverige kan ratificera ILO:s konvention om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder och vilka åtgärder som är nödvändiga för att omsätta detta till Sverige och samerna. Den andra handlar om miljövårdens framtida organisation – hur man gör den effektivare.

1999 kom din bok ”En landshövdings minnesbilder”. Har du skrivit någon fler bok?

– Nej. Men sammantaget har jag nog skrivit flera tusen utredningar under åren.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Det blir faktiskt i två dagar och först med den äldre delen av släkten. Ragna och jag har två barn tillsammans och fem från våra tidigare äktenskap så den andra dagen firar vi tillsammans med tillresande barn och barnbarn.

Länstidningen ber att få gratulera på födelsedagen!