Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Gösta Hällbom

/

Sven-Gösta Hällbom, tidigare vd för Jämtkraft, avled den 6 oktober i sitt hem i Lund.

Annons

Han skulle ha fyllt 89 år i november. Sven-Gösta kom till företaget som teknisk chef redan 1950. Han efterträdde grundarens son Fredrik Borggren som vd 1963 och verkade i den rollen fram till 1985.

En kort tid efter anställningen drabbades Sven-Gösta av polio – en sjukdom som i grunden förändrade hans liv med en partiell förlamning av hans högra sida och medföljande rörelseproblem. Men Sven-Gösta var en stark person med okuvlig vilja och energi som gjorde att han kunde bemästra även detta svåra handikapp på ett sätt som väckte beundran i alla läger.

Sven-Göstas tid i företaget präglades dels av uppbyggnaden av fjärrvärmen i Östersund men kanske framförallt av bolagets expansion västerut med övertagandet av ett 30-tal mindre och medelstora elföretag i Krokom och Åre, något som även utgjorde grunden för dessa kommuners insteg i företaget som delägare. Det här var också en tid med en mycket stark ökning av elanvändningen vilket innebar påfrestningar både på produktion och distribution av el men också på personalen vid företaget i allmänhet och på vd:n Sven-Gösta Hällbom i synnerhet.

Perioden präglades förstås också av den tidens traditionella värderingar och förhållningssätt mellan företagsledning och övrig anställda. Men för oss som hade förmånen att på olika sätt umgås med honom framstår han som omutligt rättvis, hängiven sin arbetsuppgift och en mycket kunnig företagsledare och tekniker, högt respekterad i hela ”Energisverige” men samtidigt en vd som kunde förena krav på sin omgivning med både uppskattning och förståelse för medarbetarnas arbetsinsatser.

Vi minns Sven-Gösta Hällbom med respekt och tillgivenhet.

Nils Ericsson

Mer läsning

Annons