Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Eriksson

/

Vår pappa har stilla somnat in två veckor före sin 89-årsdag.

Annons

Han var född i Rissna i Sundsjö socken och var äldst och ende sonen i en syskonskara på sju barn. Efter avlagd realexamen i Östersund flyttade han tillbaka till Rissna.

Då både far och farfar var köpmän var det självklart att han skulle arbeta i affären direkt efter studietiden och i början på 50-talet tog han över ansvaret för familjeföretaget.

Som ung var pappa sportintresserad och aktiv friidrottare. Han var också medlem i nykterhetslogen Nya hoppet. Genom IOGT träffade han sin fru Karin från Falkenberg och de gifte sig i Sundsjö kyrka 1950, ett äktenskap som varade hela livet.

Mot slutet av 50-talet sjönk lönsamheten inom livsmedelshandeln på landsbygden. Rissna, som var en utpräglad skogbruksbygd, började avfolkas. Sven började fundera på en alternativ yrkeskarriär, men fick genom sitt engagemang i logen en nytändning när föreningen behövde ny samlingslokal. En pimpeltävling ordnades vilket blev hans stora livsverk. Prisfisket på Börjesjön blev världens största i sitt slag med ett deltagarantal på 5000 och minst lika många i publiken.

Butiken i Rissna lades ner i mitten av 60-talet. Genom Svens engagemang i SSLF erbjöds han att bli butiksföreståndare på Strandbergs i Åre, där han snabbt lyckades vända den förlustbringande verksamheten.

På 70-talet förändrades Åre på ett positivt sätt. Vinterturismen utvecklades främst genom kabinbanans tillkomst och Ingemar Stenmarks framfart i den alpina världscupen. Inom livsmedelsbranschen kom söndagsöppet och nu tog Norgehandeln ordentlig fart. Det blev 19 arbetsamma men roliga år i affären, som 1974 döptes om till ICA-Skutan.

Som pensionär var pappa med och startade SPF:s pensionärsförening i Västjämtland och han var dess ordförande under 16 år. Många var de resor som han organiserade och deltog i till glädje för alla medlemmar.

Hans största fritidsintresse var att lösa korsord. Svenska Dagbladets fredagskryss var en favorit. Han var också en flink bärplockare och han missade sällan tv:s sportprogram. Han släppte heller aldrig handlarrollen, utan assisterade oss barn i våra affärsverksamheter, bland annat med bokföring in på 2000-talet.

Pappa hade ett liberalt hjärta med starka åsikter, men undvek ödmjukt offentligheten.

Han var genomärlig, plikttrogen, alltid förberedd och noggrann. Han hade också en härlig och slagfärdig handlarhumor med mängder av ordvitsar.

Efter sitt andra lårbensbrott vid 85 års ålder konstaterade han ironiskt att han genom åren brutit allting utom nykterhetslöftet. Det löftet höll han med stolthet livet ut.

Pappa hade förmånen att jämt få ha sin närmaste familj intakt och nära och de kom alltid i första hand.

Han efterlämnar fru, två barn, fyra barnbarn, stor släkt och många vänner.

Mer läsning

Annons