Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-August Hultin

/

Förre direktören vid Vattenfall AB, civilingenjören Sven-August Hultin, Lidingö, har hastigt avlidit i en ålder av 84 år.

Annons

Hans närmaste är hustrun Stina samt barnen Björn, Birgitta, Karin, Anna-Lena och Fredrik med familjer.

Sven-August Hultin föddes i Göteborg och utexaminerades 1948 från Chalmers tekniska högskola som väg- och vattenbyggare. Efter kadettskola blev han reservofficer och senare major i Väg- och vattenbyggnadskåren.

Under studietiden arbetade han vid Göteborgs hamn och fick sin första anställning där. Men utbyggnaden av vattenkraften i Norrland var de mest intressanta anläggningsprojekten som lockade Sven-August och 1953 anställdes han i Vattenfall för kraftbyggen i Norrlandsälvarna med första uppdraget vid kraftstationsbygget i Stugun vid Indalsälven. Under tiden i Storuman träffade han sin blivande hustru, Stina, och de gifte sig 1956.

Samma år lämnade han Vattenfall för Armerad betong men återanställdes 1958 vid byggena. 1963 flyttade han till huvudkontoret i Stockholm som assistent till överingenjören Tage Olrog med planering för ny vattenkraft och kärnkraftverk i Ringhals och Forsmark. År 1967 blev han överingenjör och 1976 teknisk direktör med plats i koncernledningen, däribland som chef för Vattenfalls forskning och utveckling med tonvikt på solenergi, värmepumpar och vindkraft.

Sven-August hade ledande befattningar i många organisationer, bland annat Svenska Väg- och vattenbyggares riksförbund (SVR), Svenska betongföreningen, Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och som vice president i International Commission on Large Dams (ICOLD). Utom yrket var Sven-August engagerad i lokalpolitiken, ordförande i kyrkofullmäktige och medlem i Rotary.

Sven-August pensionerades 1990 men fortsatte som konsult åt Vattenfalls dotterbolag SwedPower med många uppdrag i Sydostasien. Sven-August var en naturlig och självskriven ledargestalt. Han utövade ett seriöst men lättsamt ledarskap och hade förmåga att delegera arbetsuppgifter och ansvar så att medarbetarna kände sig delaktiga och solidariska med företaget och verksamheten. Som chef var han mycket omtyckt i alla läger. I Vattenfalls kulturvårdskommitté tog han initiativ till flera böcker om vattenkraftsepoken.

Trots arbetet och alla engagemang kunde han prioritera och fylla familjelivet med kultur, bildning och ett rikt friluftsliv. Det blev gärna skidor i fjällen och somrar med segelbåten i Östersjön.

Vi som haft förmånen att få verka tillsammans med Sven-August har mist en vän och arbetskamrat som vi saknar.

Carl-Erik Nyquist, Lennart Lundberg, Helge Jonsson, Curt Voxby

Mer läsning

Annons