Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven-Åke Draxten, (S), kommunalråd: – Vi har haft sex år av ekonomi med svarta siffror

För någon månad sedan firade han tvåårsjubileum i ämbetet som Bräckes socialdemokratiska kommunalråd, Sven-Åke Draxten, 56, Kälarne.

Annons

Han är verksam i en historisk mandatperiod i Bräcke kommuns historia, nämligen när socialdemokraterna för första gången sedan urminnes tider inte regerar kommunen i egen majoritet.

Tillsammans med den fyra mandat stora vänstern har dock sossarna lyckats klamra sig fast vid makten, en makt som Draxten inte verkar ha någon större lust att lämna ifrån sig.

Hans trumfkort inför valet är kommunens sig tillkämpade förhållandevis goda ekonomi som ger utrymme för en smula självsäkerhet.

– Vi kan se tillbaka på sex år av ekonomi med svarta siffror.

– I dagsläget har vi ett besparingskrav på 5,7 miljoner inför nästa år för att nå vårt fullmäktigebeslutade överskott på 8,6 miljoner/två procent av totalbudgeten, målet för god ekonomisk hushållning.

Kommunen ståtar just nu med ett befolkningsplus på 50 personer i år att jämföras med samma tid i fjol med minus 78.

– Om nuvarande befolkningsutvecklingen fortsätter, ett ytterligare tillskott kommer i form av bättre skatteutfall i oktober samt att fem nya miljoner tillförs kommunen 2011 i den budget som den rödgröna koalitionen lagt för 2011-12 så klarar vi oss faktiskt utan några nämnvärda nedskärningar.

– Eventuella nedskärningar tar vi från stödfunktioner där vi kan samverka med andra kommuner och aktörer.

Vad som ligger högt på Draxtens prioriteringslista är att få bort alla kommunens borgensåtaganden.

– Med en borgen har vi en skuld och nu har vi avverkat åtaganden i Folkets hus i Pilgrimstad, Erskes i Fanbyn, Folkets hus i Gällö, Villa Albacken i Albacken.

– Det stora som återstår är Bostugan i Hunge där åtagandet ligger på drygt sju miljoner.

– När vi hittar en bra lösning i Hunge och kommunen har tillräcklig ekonomi kan vi kanske lösa bort halva Hungeborgen och de som driver Bostugan kan ta över driften med goda förutsättningar.

Att lösa borgen och tvingas till fastighetsköp har lett till en rad frågor kring vad husen skall användas till.

Draxten ser en möjlighet att ganska snart få ekonomi i Folkets hus i Pilgrimstad, som är en ort som kommunen avser att satsa på och där en förhoppningsvis ökande befolkning skall kunna bidra till verksamheter i huset.

– Bräcke kommun har krigat för ett lättat strandskydd sedan 1986 och även om strandskyddsreglerna lättas återstår ett jätteproblem i form av bankerna som numera knappast lånar ut pengar till småhusbyggen i glesbygden.

– Vi måste arbeta oss tillbaka till någon form av statligt borgenssystem.

– Just nu väntar vi, liksom ett par andra länskommuner på miljödomstolens prövning av SCA:s och norska Statkrafts vindkraftsatning, som i vår kommuns fall handlar om Albackenområdet och som vi räknar med skall tillföra regionen en hel del.