Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svejk tinas upp i Afghanistan

/
  • Teater Tribunalen återupplivar Jaroslav Haseks klassiske soldat i föreställningen ”Den tappre soldaten Svejks äventyr i terrorkrigens tidevarv”.Foto: Maria Edwall

Teater Tribunalen återupplivar den tappre soldaten Svejk och skickar honom till Afghanistan för att ”bevara freden”. Men kan man verkligen exportera humanism med vapen?

Annons

Från första världskrigets fasor till äventyr i terrorkrigens tidevarv. Teater Tribunalen i Stockholm tar avstamp i Jaroslav Haseks klassiska soldatfigur, men har låtit Jan Käll skriva en helt ny föreställning placerad mitt i samtiden.

– Hitler är ju besegrad sedan länge. Däremot finns det nya dumheter att ta upp. Eftersom Sverige är involverat i ett krig som ibland kallas för fredsbevarande tänkte vi att vi kunde skicka Svejken dit, säger regissören Richard Turpin.

I pjäsen, som får urpremiär på teatern i Stockholm den 17 oktober, hittas Svejk i en frysbox i Afghanistans öken. När han tinat upp väntar tjänstgöring i en skjutglad svensk fredsbevarande styrka.

Alla som känner till Haseks och sedermera Brechts godmodige soldat vet att det är att be om trubbel och pjäsen utvecklas snart till en veritabel beredskapsfars.

För att lansera föreställningen genomförde Teater Tribunalen en aktion under Riksdagens högtidliga öppnande, då ensemblens teatermilitärer bland annat marscherade bakom Livgardets musikkår.

– Vi fick väldigt lama reaktioner, konstaterar Richard Turpin.

Varför tror du att det är så tyst om de svenska insatserna i Afghanistan?

– För att krigsmålen är så grumliga. Sedan har man en perfekt fiende i talibanerna som ju är vår tids orcher, du vet skurkarna i ”Sagan om ringen”.

Vem skulle du önska kom och såg föreställningen?

– Jag skulle tycka att det vore roligt om Göran Hägglund kom och tittade, han som pratade om Verklighetens folk. Vår föreställning är kritisk mot allmän förslappning, han skulle nog gilla den.

Mer läsning

Annons