Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svegsdamerna två segrar från final

Två segrar krävs för att Sverige ska nå final i curling-EM i Stavanger.

Vid EM 2010 ledde samma snåriga väg till ett guld.

– Det är kanske en bra väg för oss, säger Svegstjejen Maria Prytz, fyra i lag Sigfridsson.

Lag Margaretha Sigfridsson har tagit medalj i de fyra senaste internationella curlingmästerskapen. Den sviten kan förlängas vid EM i norska Stavanger. I den sista gruppspelsmatchen säkrade det svenska damlandslaget en plats i fredagens slutspel i Sørmarka arena.

– Det känns verkligen bra. Det primära målet är alltid att ta sig till slutspel, säger Maria Prytz.

Efter en nödvändig 7–5-seger mot Tyskland på torsdagen slapp Sverige ett nervigt särspel om fortsatt spel. Detta tack vare den svenska fyrans fina snitt på de så kallade tee-stenarna turneringen igenom.

– Vi drar om att ha sista sten inför varje match och sedan rankas alla lag efter ett snitt. Ibland spelar det ingen roll, men nu hade det stor betydelse. Tack vare snittet undvek vi ju särspel, säger Maria Prytz.

Den lotten föll i stället på de delade fyrorna Danmark och Ryssland. Snittet gav Sverige tredjeplatsen i grundserien efter Skottland och Schweiz, som gör upp om en direktplats i lördagens final.

– Vi har sikte på finalen, men vi får ta en match i taget, säger skippern Margaretha Sigfridsson, precis som Prytz från Sveg.

Trion Sigfridsson, Maria Wennerström och Christina Bertrup var med senast de svenska damerna tog hem ett EM-guld, då med Stina Viktorsson som skipper och fyra. Även då krävdes det en seger i såväl en playoffmatch och en semifinal för att få spela om guldet.

– Det spelar ingen roll vilken väg vi tar. Det viktigaste är att ladda om nu, säger Margaretha Sigfridsson.

Precis som herrarna i lag Niklas Edin ses damlandslaget på förhand som ett av Sveriges största medaljhopp i Sotji-OS. Berättigat, anser Maria Prytz.

– Vi har gått såpass bra på EM och VM de senaste åren, så medalj tycker vi känns rimligt, säger hon.

Går det att fokusera på EM med OS i bakhuvudet?

– Alla mästerskap är viktiga för oss. Man får försöka hitta formtopparna när det är mästerskap och ha OS som en stark motivation i bakgrunden, säger Maria Prytz.